Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder ur Sven Janssons dokumentation av individer på Åkerö

/
  • Han är fem år gammal och kommer från Irak. Nu bor han på en tillfällig flyktingförläggning i Sverige. I morse vaknade han till den första frosten men också till en solig dag, långt hemifrån. Han är avgjort inte någon terrorist eller krigare som infiltrerar vårt land. Hans mamma berättar historien om hur hela familjen tvingats fly från terroristerna eftersom pappa är journalist och arbetade i irakisk TV.    Det är upp till Gud att förlåta dom terrorister som jagar dem.   Men det är upp till oss att försöka hjälpa dem undan mördarna.
  • Novembersolen lyser över den tillfälliga flyktingförläggningen på Åstön. Men den ger inte mycket värme. I går var det fem minusgrader när den här bilden togs. Ljuset över den lille flyktingen känns kanske varmt men han måste springa in i den gamla militärbaracken ganska snart för att inte frysa. Inomhus är det trångt. Det finns mer än 80 barn på förläggningen och alla har ännu inte mössor, vantar och varma kläder.
  • Mor och dotter i det tillfälliga flyktinglägret på Åstön. Modern har kommit hit hela den långa vägen från Afghanistan. Dottern har färdats lite kortare. Hon är född under flykten från våld och terror. Det novembergråa mörkret i novembergråa mörkret i flyktinglägret speglas i ögonen. Oro, smärta och ovisshet också. Ännu en sysslolös dag i väntan på ett besked som kommer att dröja och som dom kanske inte vill ha när det väl kommer. Vinka och le mot flyktingarna när du passerar flyktingboendet.

Annons

Mer läsning