Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland tomtar och tunnbröd i Söråker

/
  • Kjell Smedman med sin egen design av korg i sälg. Det tog 58 timmar att göra den första innan allt stämde.

Den som inte varit på hantverksmässan i Söråker har inte en aning om hur många varianter det finns av tomtar och hembakat bröd. Faktiskt nästan lika många sorter som varianterna av läsk och smågodis på en stormarknad i Birsta. På lördagen drog tomtarna in i Folkets hus med sina skapare.

Annons
Inger Jacobsson från Smöråker (!) i Stigsjö var naturligtvis där med ett antal generationer av Manne, Laxsjötomten, som hon skapat ur de berättelser hon hörde som barn från släktingar och bekanta på Laxsjön i norra delen av Ljustorp.
Laxsjötomten är grå och vänsäll. Ungefär som Viktor Rydbergs, han som endast är vaken medan snön ligger vit på taken.
Inger har kvar familjens torp vid Laxsjöns norra ände, så hon vet naturligtvis hur Manne och hans släktingar ser ut. Men hon har även rödluvade stadstomtar på loftet och även tomtemoror.
Förutom tomtarnas mångfald finner mässbesökaren snabbt att även bakverk fått en framskjuten plats i utbudet. Alltifrån de fetaste munkar till tunnaste tunnbröd. Till detta kan man välja hemsyltade bär och skölja ner med fläderbärssaft.
Den som söker en julklapp till den där släktingen som man aldrig vet vad man ska hitta på till kan göra riktiga fynd på julmarknader. Det är nog egentligen bara tändstickstavlan över Bodens fästning som saknas, men den kommer ju ändå på TV på julafton.
Lite underhållning från scenen hör också till och den här gången med lokal förankring. Viola Martinsson som går på Ala skola sjöng och fick välförtjänta applåder, ackompanjerad av sin pappa Sten-Erik. Han finns till vardags också på Ala skola, som musiklärare.
När man beundrat Kjell Smedmans slöjdalster, svepaskar, skrin och korgar, har man också kommit varvet runt i mässhallen. Går man ut, förbi Vegars nytillverkade små skåp i antik allmogestil, och tar första till höger så finns en spännande porträttutställning på långväggen. Den ska man inte missa. Vid datorbordet mitt emot sitter ett par tjejer och söker på webben. Dom är från Kvissleby men åker gärna till den ena tjejens farmor som bor i Söråker. Då går man till Folkets hus, ett så bra ställe finns nämligen bara där, intygar dom.
Och längre in lokalen ligger caféet. Där kan det nu smaka med en varmkorv, gjord av någon som heter Sibylla och som visst var med i fjol också på mässan.

Mer läsning

Annons