Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokpåsar till dagis som kan lånas hem enkelt

/

Den här veckan startar en unik form av boklån för dagisbarnen vid fyra avdelningar i Bergeforsen. Då kan föräldrarna ta med en tygpåse som innehåller fyra lämpliga barnböcker när de hämtar sina barn. På torsdagen var det premiär när en låda med 20 påsar kom till Bamse i Bergeforsen.

Annons
Alla barnen satt förväntansfullt på golvet i stora lekrummet när barnbibliotekarien Therese Erixon kom kånkande på den överfyllda lådan. Varje påse innehåller olika böcker som köpts för öronmärkta pengar från Statens kulturråd. Tygpåsarna har dagcenter sytt upp. Varje påse har fått ett nummer och Therese har packat böckerna så att de så långt som möjligt ska passa de olika åldersgrupperna. Bara i något enstaka fall finns det mer än ett ex av varje boktitel.
De mindre barnen får fler pekböcker och korta rimsagor, de lite större får mer av den sortens böcker som passar för en stunds högläsning i myssoffan eller på sängkanten.
Det ska bli spännande att se hur det fungerar. En förutsättning har varit att inte belasta den redan hårt ansträngda personalen med ytterligare en uppgift. Istället har jag pratat med föräldrarna och sagt att böckerna ska finnas i anslutning till kapprummen. De kan göra en notering på en lista på väggen, vilken påse de tagit med sig och när det skedde. Sedan kan de skriva in datum när de återlämnar.
Ungefär fyra veckor kan vara maximal lånetid, men vi skickar inga böter om någon dröjer. Ingen återanskaffning finns för förlorade böcker, utan vi räknar med att var och en tar ansvar för sina lån, berättar Therese.
Försök
Det hela blir ett försök under sju månader vid fyra avdelningar på Bergeforsens förskola. Att biblioteket väljer det dagiset beror på att stängningen av filialen i Bergeforsen har gjort det omöjligt att låna på närmare håll än i Vivsta.
Pengarna är öronmärkta för barn- och ungdomsböcker. Av beviljade 70 000 kronor har vi använt 30 000 kronor till det här. Alla böcker är olika. Vi har köpt 320 nya böcker som stoppas i påsarna som på detta sätt blir unika till innehållet var och en.
Fungerar det bra kan man skifta påsarna mellan de fyra avdelningarna och på sikt kan systemet kanske rymmas i en budget som ger fler förskolor och daghem del av den här varianten.
Det är viktigt att barnen kommer i kontakt med bra böcker för sin språkliga utveckling och förståelse av relationer och annat, betonar Therese.
Gammal idé
Therese har burit på idén med bokpåsarna ända sedan hon började som bibliotekarie i Timrå i höstas. När beslutet att stänga biblioteket i Bergeforsens skola togs och anslaget från Kulturrådet för inköp av ban- och ungdomslitteratur blev tillgängligt togs pengar undan för projektet med bokpåsar till förskolan i Bergeforsen.
Under sju månader ska försöket pågå och därefter kan det möjligen bli en fortsättning med andra förskolor också.
Enda bekymret på Bamse på torsdagen var man ska ställa lådan med påsar. Det börjar bli så trångt i kapprummet med 20 barn på avdelningen att personalen får försöka ordna en plats där det är enkelt för barn och föräldrar att påminnas om böckernas värld när de tar på ytterkläderna för att åka hem.

Mer läsning

Annons