Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för vanvård av kalvar

1 200 kronor i böter och ytterligare 500 kronor till brottsofferfonden. Det blev domen mot den jordbrukare i Timrå som vanvårdade sina kalvar.

Annons
Det var i januari 2004 som miljökontoret i Timrå gjorde en oanmäld inspektion hos jordbrukaren. Detta efter en anonym anmälan om vanvård av djur.
Inspektionen konstaterade att fyra kalvarna bott i ett utrymme som var åtta gånger sex meter. Utrymmena visade stora brister, enligt inspektionsprotokollet.
Det fanns glasskärvor på golvet som djuren kunde skada sig på. Bakom ett vält bord låg en massa skräp och inne i lokalen mängder av ensilageplats.
I badkaret som kalvarna skulle dricka vatten ur låg avföring från djuren. Något vatten att dricka hade inte kalvarna. Ägaren uppger att han inte matade djuren varje dag. Något som bekräftas i rapporten från veterinären som deltog under inspektionen. Polisen i Timrå som fick nyheten genom att läsa Sundsvalls Tidning upprättade en anmälan och en förundersökning inleddes. De döda kalvarna skickades till veterinärmedicinska anstalten i Uppsala.
Obduktionsprotokollet visade att de fyra kalvarna var uttorkade och att de inte fått tillräckligt med mat.
Den 36-årige jordbrukaren dömdes för brott mot djurskyddslagen av Tingsrätten i Sundsvall. Åklagaren ansåg i ett tidigt skede att det inte behövdes någon rättegång. Därför fick jordbrukaren ett strafföreläggande på 1 200 kronor.
Han vägrade dock betala och fallet gick till åtal. Under förhandlingarna berättade 36-åringen att hans ladugård brunnit.
Samtliga djur klarade sig. 40 av djuren fördes bort till slakt. 15 blev kvar som placerades i en tvätthall på jordbruksfastigheten.
Efter ett tag slaktades ytterligare elva djur. Han bad en slaktare att avliva de fyra kalvarna.
Enligt jordbrukarens berättelse vägrade slaktaren detta och själv ville inte 36-åringen göra detta. Själv orkade han inte eftersom han var "djurvän".
Till slut avlivade jordbrukaren kalvarna med en bultpistol. Och det var dessa kalvar som hittades i samband med inspektionen.
Mannen kan eventuellt vänta sig ytterligare ett åtal. I fjol somras hittades flera kadaver i gödselstacken utanför den nedbrunna ladugården. Det ärenden ligger hos miljöåklagaren i Östersund som ännu inte lämnat in någon stämningsansökan.

Mer läsning

Annons