Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandvarnare räddade livet på familj

/

Familjen Nordin på Rödbetsgatan i Bergeforsen kan tacka brandvarnaren att huste står kvar och att skadorna blev så lindriga. Kanske också för att familjen fortfarande är i livet.

Annons
Det var vid 02-tiden natten mot fredag som brandvarnaren började tjuta. Samtliga tre personer som var hemma vaknade. Lennart Nordin hämtade pulversläckaren och lokaliserade branden.
Det var inte enkelt för röken var helt svart, säger han.
Samtidigt larmade övriga familjen räddningstjänsten.
Jag är imponerad, för brandmännen var verkligen snabbt på plats.
Elden var då släckt. Däremot fick Lennart Nordin syrgas av räddningspersonalen på grund av den rök han andats in.
Branden bröt ut i ett förråd och hann aldrig sprida sig nämnvärt.
Däremot finns doften av bränd plats kvar under gårdagen i förrådet. Orsaken till elden verkar vara en batteriladdare. Troligen har den fått ett överslag och säkringen som finns har inte löst ut.
Uppenbarligen måste man vara försiktig med laddare.
Något som i dag finns i alla hem. Det kan vara till telefonen, datorn eller någon radiostyrd leksak.
Lika viktigt är det att kontrollera så att brandvarnaren fungerar. Det finns en knapp som alla kan trycka på för att se om batteriet är okey. Men det räcker inte. Livslängden på en brandvarnare kan vara ner till åtta år.
För att undersöka att den inte blivit för gammal går det att tända en tändsticka för att se om rökutvecklingen löser ut larmet. Finns det bara en varnare i lägenheten eller villan ska den sitta på den högsta punkten eftersom den dödliga röken stiger på grund av värmen.Mer läsning

Annons