Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredare intresse än väntat för bredband

/
  • Lena Liljemark och hennes medhjälpare på bygdekontoret i butiken i Ljustorp har lämnat ut oväntat många ADSL-modem till ortsborna. Intresset tycks större än någon vågat räkna med.

Ljustorpsborna har visat ett intresse att ansluta sig till det just utbyggda bredbandsnätet som klart överträffat förväntningarna. På bygdekontoret i butiken i Mellberg har Lenar Liljemark och hennes medhjälpare lämnat ut nära hundra ADSL-modem till hushåll som tecknat avtal med operatören ServaNet.

Annons
När vi började arbeta för att ansluta alla byar i socknen till någon form av bredband så var skeptikerna många. Tvivlarna trodde att det var för många äldre i bygden som knappast skulle ansluta sig. Man bortsåg från två saker, att det faktiskt bor många barnfamiljer i Ljustorp och att många äldre faktiskt visat ett stort intresse för att skaffa bredband dom också. För oss som bor här är det en mycket viktig tjänst som erbjuds och som öppnar bygden mot framtiden.
Det är så Lena Liljemark, ordförande i Ljustorps sockenförening vill förklara det överraskande stora intresset.
Att ett fåtal skulle kunna få tillgång till optisk fiber hade man kalkylerat med. Fast i byn Fuske blev man tillräckligt många inom den kritiska enkilometersradien för att välja fiber.
Med ADSL som det handlar om för de allra flesta har man möjlighet till en anslutning som ökar hastigheten väsentligt vid uppkoppling av de vanligaste tjänsterna, jämfört med telefonmodemen.

Kunskap på plats
Tillsammans med Lena Liljemark har Olof Ulander varit en aktiv och pådrivande kraft för tillkomsten av en bredbandslösning som hela bygden kan få del av. Han har också medfört en viktig kompetens i sakfrågorna, eftersom han varit chef för Telias nätverksdivision innan pensioneringen.
Att sedan ServaNets chef råkar ha sommarstuga i Ljustorp har säkert också betytt en del eftersom han bör haft intresse av att nätet kom till stånd, både som säljare av tjänsten och köpande kund.

Ger goodwill till bygden
Bredbandsmöjligheten ger goodwill till bygden, anser Lena Liljemark.
Småföretagare får en betydligt bättre möjlighet att arbeta över nätet hemifrån. Unga familjer för vilka datorer blivit en självklar del av vardagen kan också överväga att bosätta sig inom Ljustorp.
Personligen upplever jag samarbetet med ServaNet som bra. Det har fungerat. De som stött på problem med uppkoppling och installation har snabbt fått hjälp, säger Lena Liljemark.
Det var i april som telestationen i Mellberg, centrala Ljustorp, var utrustad för den nya trafiken. Sedan har jobbet fortskridit och i augusti har Lagfors och Slätt fått sina stationer färdiga.
Med tanke på att de nyligen tillkommit så har antalet hushåll som tecknat avtal varit förvånansvärt stort. Det är något jag fått höra flera gången från operatören ServaNet, tillägger Lena.
Det är möjligt att man på sikt kommer att kunna få fiberoptisk anslutning på andra platser. Allt hänger på att tillräckligt många intresserade bor tillräckligt nära varandra.
Mellberg kan jag tänka mig på sikt, säger Lena Liljemark.

Mer läsning

Annons