Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukskappellet i Lögdö ska rustas upp

/
  • På kapellet i Lögdö har det länge varit problem med läckande tak och mögellukt. Nu ska problemen äntligen åtgärdas.
  • Lögdö kapell restes redan i början på 1700-talet och under årens lopp har det blivit många restaureringar. Nu är det dags för ytterligare en.

Fuktproblem och ruttet tak.
Problemen har varit många på kapellet.
Men nu startar renoveringen av kyrkan i Lögdö som restes i början på 1700-talet.

Annons

Under flera år har det diskuterats och planerats om vad som ska göras åt problemen med fukt och läckande tak på kapellet i Lögdö. I höstas så kom det äntligen bidrag från Härnösands stift till upprustningen av det gamla brukskapellet och nu kan renoveringen starta.

Under onsdagen hölls det uppstartsmöte med samtliga inblandade parter vid kapellet och då bestämdes bland annat hur arbetet kommer att genomföras. Det första som kommer att göras är att byggnaden målas om. Målningsarbetena kommer att genomföras nu under sommaren och det är både fönsterpartier och panel som kommer att få ny linoljefärg.

– Det arbetet kommer att starta under de närmaste dagarna, säger David Pettersson, projektledare för upprustningsarbetet av Lögdö kapell.

Under flera år har man också besvärats av mögelstank i byggnaden. Det kommer man att försöka åtgärda genom att sätta in en avfuktare under golvet i vapenhuset som också fungerar som entré till kapellet. Fler åtgärder för att bli av med de fuktproblem som varit en följetong de senaste åren är att det kommer att sättas upp häng- och stuprännor på byggnaden.

– De ska kopplas ihop med dagvattenledningarna och på så sätt kan vi leda undan vattnet från byggnaden, förklarar David Pettersson och tillägger att det även kommer att ske en del dräneringsarbeten under renoveringen.

Kapellets spåntak ska också bytas ut. Det arbetet kommer att starta först nästa vår. Då räknar man med att ha fått ihop tillräckligt av det kärnvirke som krävs för att taket ska bli bra och tätt. Men på vapenhuset och sakristian, de lägre utbyggnaderna på kapellet, kommer det att bli plåttak.

– Det är för lågt lutande och för att undvika läckage så blir det plåttak där, säger David Pettersson.

Eftersom byggnaden är kulturminnesmärkt så behövdes speciella tillstånd från länsstyrelsen för att utföra den åtgärden. Sammanlagt kostar upprustningen av kapellet i Lögdö 2,4 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons