Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor protesterar

/
  • John Löfgren, Maria Löfgren, Ellinor Tellebo, 16, Anna Tellebo, Isabelle Gustavsson, 16, Isabella Halvarsson, 17, och Emmelina Mohlin, 16, protesterar mot försämrade bussturer till och från Söråker.
  • Klasskompisarna som går i gymnasiet i Sundsvall får antingen vänta länge eller byta buss i Sörberge när den nya busstidtabellen och turerna gjordes om.
  • Ellinor Tellebo berättade på Facebook om sina problem med de nya bussturerna och nu har en namninsamling startat för att få en förändring.
  • Föräldrarna Maria och John Löfgren kör sina barn till skolan i Sundsvall istället för att sätta dem på bussen.
  • Söråkersborna Emmelina Mohlin, 16, Ellinor Tellebo, 16, Isabelle Gustavsson, 16, Isabella Halvarsson, 17, Anna Tellebo, Maria och John Löfgren protesterar alla mot Din Turs nya bussturer som infördes den 7 januari.

Söråkersbor rasar mot Din Turs förändringar och indragningar av busstider till och från orten. Både ungdomar och föräldrar tänker nu starta namnlistor för att få till en förändring.

Annons

Den 7 januari började en ny busstidtabell att gälla och för Söråkersbor innebär det att en del bussturer, som tidigare gått direkt in till stan, nu antingen dragits in eller gjorts om så att resenärer måste byta buss i Sörberge. Det upprör både föräldrar och ungdomar i bygden.

– Det har påverkat oss mycket, speciellt tiderna efter klockan 8.00, säger Ellinor Tellebo, 16.

Hon är en av dem som startat en namninsamling på bland annat Facebook för att få till en förändring.

– Det är fler som känt av problemen med bussarna och nu måste vi fortsätta att hjälpas åt och ta tag i det, säger hon.

På onsdagsmorgonen, då den nya tidtabellen började gälla, uppstod genast problem.

– Det tog en halvtimme innan vi förstod hur bussarna skulle gå. Varken appen eller hemsidan hade överensstämmande uppgifter, man var tvungen att kolla på flera olika ställen för att få till en tur. Det är jättesvårt att hitta även för oss som är van vid internet, säger Ellinor Tellebo.

Hon berättar att om hon och hennes klasskamrater vill ta turen klockan 11.35 från Söråker så måste de antingen byta buss och vänta 40 minuter i Torsboda, några kilometer därifrån, eller byta i Sörberge. Även kvällstid uppstår samma problem.

Söråkersbon John Löfgren väljer nu att skjutsa sina barn in till Sundsvall där de går i skola i stället för att låta dem åka buss. Han är kritisk mot informationen på både Din Turs hemsida och i mobilappen.

– Vi kommer att köra barnen. För det första är Navet är ingen säker plats och när det då blir ytterligare ett byte i Sörberge så är inte heller det någon "hit". Vi önskar att direktturen sätts tillbaka i stället, säger John Löfgren.

För två år sedan flyttade han och Maria Löfgren till Söråker, mycket på grund av de goda kommunikationerna.

– Det är värdelöst nu, man blir ju begränsad, säger hon.

Annica Kjellin, marknadschef på Din tur, säger att de nya turerna var tänkt att förbättra reskvalitén.

– Vi tar gärna emot synpunkter och det är möjligt att det kan komma att ske ändringar. Gällande informationen är det något vi brottas med varje dag, men vi har försökt nå ut till våra resenärer på alla sätt vi kan, säger hon.

Mer läsning