Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att avsluta tippen

Gasabäckstippen bör åtgärdas snarast möjligt så att den långdragna historien kan avslutas. Det anser Miljönämnden i Timrå som nu ger miljö- och byggkontoret i uppdrag att ta kontakt med länsstyrelsen så att processen kan inledas igen.

Annons
En täckning och ett åtgärdsprogram för avslutning av före detta Gullfibers och kommunens tipp för grovsopor inleddes i början av 90-talet. Men sedan länsstyrelsen ålagt Gullfibers nya ägare, Saint Gobain Isover, att stå för kostnaderna som bolaget inte ansåg skäliga hamnade ärendet hos koncessionsnämnden. Saint Gobain fick rätt såtillvida att man inte ensamma skulle stå för kostnaderna. Ärendet blev därefter vilande.
Det har nu aktualiserats igen. Timrå kommun anser att det är länsstyrelsen som har ansvaret för att ärendet drivs vidare och får ett avslut.
Mot den bakgrunden ska nya prover tas och sammanträffande ske med länsstyrelsen så att den gamla tippen kan få en slutbehandling. Sedan återstår att kontrollera lakvatten och andra risker i ett kontrollprogram.

Mer läsning

Annons