Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför lämnar så många Timrå kommun

/
  • Från Timrå reser närmare femtusen förvärvsarbetande varje dag och den siffran gör att kommunen är klart mest pendlingstätast i länet.
  • Kommunalråd Ewa Lindstrand (S) ser bara positivt på att Timrå är en pendlarkommun.

Många lämnar hemorten varje dag för att åka till arbetet.
I Timrå är det hela 57 procent som pendlar till jobbet i en annan kommun.
Med det toppar man pendlingsstatistiken i Västernorrland.

Annons

Det är många som reser för att ta sig till jobbet. Timrå toppar statistiken i länet och ligger långt före Härnösand som placerar sig som tvåa. I hela landet placerar sig Timrå på plats 50 bland de kommuner som har mest jobbpendlare.

Toppar statistiken som kommer från kommun- och landstingsdatabasen gör Sundbybergs kommun som ligger strax norr om Stockholm. Där är det hela 82 procent av förvärvsarbetarna som jobbpendlar.

Ewa Lindstrand (S) kommunalråd i Timrå menar att den höga jobbpendlingen i kommunen bara är positiv.

– Vår närhet till Sundsvall och Härnösand gör att det är möjligt att pendla till jobb eller studier, säger Ewa Lindstrand.

Timrå som pendlarkommun är heller ingenting som kommit till under senare år. Enligt Lindstrand så har det under många år skett en stor pendling till och från kommunen.

Några arbetsplatser som det kommer arbetspendlare till är Östrandsfabriken och företagen i Timrå industriområde. Men det finns även skäl till att arbetspendlare bor i kommunen och det har ändrat sig över tid.

– Jag vet att det var många som bosatte sig i Timrå när det nya superfängelset Saltvik öppnade. Om en i familjen arbetar i Sundsvall och en i Härnösand så är det lämpligt att bo i Timrå, säger Ewa Lindstrand.

Enligt statistiken som har tagits fram av nyhetsbyrån Siren så är det 4 707 Timråbor som lämnar kommunen varje dag för att arbeta.

Siffran i Sundsvall är 5 309 personer per arbetsdag och det utgör 11 procent av de förvärvsarbetande. I Örnsköldsvik är det endast sju procent av förvärvsarbetarna som lämnar kommunen.

De kommuner där det sker minst arbetspendling ligger i norra Sverige. Kiruna, Skellefteå och Gällivare är de kommuner där befolkningen arbetspendlar absolut minst.

I Kiruna är det endast fyra procent av förvärvsarbetarna, 444 personer, som lämnar kommunen för arbete på annan ort.

Mer läsning

Annons