Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De återanvänder gamla instrument

/
  • Far och son spelar ihop. Alf Rinkeholt och David Tengerström öppnar Musikreturen som tar hand om gamla pianon och andra instrument.

Slit och släng samhället gör att mängder av fungerande instrument hamnar på tippen.
Det vill far och son ändra på.
Därför har de startat Musikreturen i Söråker.

Annons

De står på rad i byggnaden på Trollvägen i Söråker. Gamla pianon av olika märke, konstruktion och färg. Instrument som skulle ha gått till tippen om inte Alf Rinkeholt och David Tengerström, far och son, förverkligat sin idé.

Allting började för några år sedan när Alfs gamla piano gick sönder och inte gick att laga. Det transporterades till tippen men saknaden efter ett nytt gjorde att Alf började söka och det slutade med att han tog hand om ett bättre begagnat piano.

– Det var så vi tillsammans började tänka på att ta vara på gamla instrument, förklarar David Tengerström.

Till att börja med så blev det Alf garage i Sundsbruk som fick fungera som lager åt klaveren som började rulla in i snabb takt.

– Det är många som vill bli av med gamla pianon och det är inte helt lätt att bära ut det själv, säger Alf och får medhåll av sonen David.

Ofta handlar det om personer som ska flytta eller så är det dödsbon som vill bli av med de otympliga och tunga släktklenoderna. Många är i ganska bra skick och nu ska Alf och David försöka ordna så att pianon och orglar återanvänds.

– Många gånger är det instrument som man varit försiktig om under alla år och då är det tråkigt att de ska behöva hamna på soptippen. Här får de en chans till, säger David och pekar på raden av pianon som redan samlats in.

Det händer också att andra instrument räddas när pianon eller flyglar hämtas och även de får chansen till ett nytt musikliv.

– De kan skänkas till en förskola där de kommer till användning, säger David.

Mer läsning