Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blev tre år äldre

/
  • –Vi försökte tala om för Migrationsverket hur gamla vi var, men de lyssnade inte på oss, berättar Abbas Qhasemi från Afghanistan. Liksom sin landsman Ali Heidar är han enligt verket tre år äldre än han själv säger att han är.

Abbas Qhasemi och Ali Heidar blev tre år äldre när Migrationsverket sagt sitt. Det innebär att de får sämre möjlighet till skolgång, sjukvård och stöd från vuxna.

Annons
Abbas Qhasemi och Ali Heidar kom var för sig till Sverige för ungefär två år sedan. Abbas berättade för Migrationsverkets tjänsteman att han var 15,5 år, och Ali talade om att han var 16 år.
Men enligt verket var de tre år äldre.
Hon lyssnade inte på mig. Hon sa \"Jag skriver 18 år\", berättar Abbas om mötet med Migrationsverkets tjänsteman.
Därmed blev han betraktad som vuxen. Ali var med om samma sak. Han bedömdes vara 19 år.
De delar i dag lägenhet med några andra ungdomar, alla från Afghanistan.
Som minderåriga hade de haft rätt till boende med vuxenstöd. De skulle ha fått var sin god man. De skulle ha haft samma rättigheter till sjukvård som svenska barn, i stället för att bara har rätt till akut vård som vuxna asylsökande har.
Minderåriga har rätt till undervisning som vuxna asylsökande inte får. En minderårig får inte avvisas till ett annat land om det inte finns någon som tar emot.
Jag vet inte varför hon inte lyssnade på mig, säger Abbas.
Vi pratade inte så bra svenska. Vi visste inte vad vi skulle göra. Nu förstår vi att det var viktigt, det där med ålder, tillägger Ali.

Mer läsning

Annons