Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska styra Timrå

/

På måndag möts Timrås nya makthavare för första gången.
Dagbladet har kartlagt fullmäktiges nya ledamöter.
Det är en ålderstigen samling, med fler gubbar än kvinnor och fler tjänstemän än arbetare.

Annons

Nu på måndag håller Timrå kommunfullmäktige sitt första sammanträde med de nya ledamöterna efter valet.

Dagbladet har tittat närmare på vilka som tar över makten, deras könsfördelning, ålder och yrken.

Den tydligaste gemensamma nämnaren är den höga åldern. Medelåldern är 50 år.

Allra äldst är en riktig veteran i Timrå fullmäktige; Kenneth Westberg. Han har suttit länge i församlingen, men med olika partibeteckning. En gång i tiden ledde han som bekant hela kommunen som socialdemokratiskt kommunalråd, men han bytte sida för några år sedan och nu representerar han moderaterna.

Den ålderstigna representationen har för- och nackdelar. Erfarenheten som åldern ger är bra, men ett ungdomligt perspektiv är också nyttigt. Det bästa vore om man kan kunde ha en bra mix, enligt Folkpartiets Björn Hellquist, även om det kan vara svårt att få unga att engagera sig i kommunpolitiken:

– Det är svårt att hitta unga pärlor, säger Björn Hellquist som med sina 65 år är en av flera i fullmäktige som nått pensionsålder.

Den yngsta medelåldern av alla partierna har Sverigedemokraterna; 36,5 år. Och allra yngst i hela fullmäktige är sverigedemokraten och diversearbetaren Fredrik Bernblom, 25 år.

Könsfördelningen ser bättre ut än den ojämna åldersspridningen, men fortfarande är det inte "varannan damernas" i Timrå kommunfullmäktige.

24 män och 16 kvinnor tar plats i fullmäktige på måndag. Det är inte ultimat enligt kommunalrådet Ewa Lindstrand (S).

– Det ska vara en jämn fördelning mellan könen. Vi representerar Timråborna och hälften av dem är ju kvinnor, säger hon.

Fler kvinnor än män har bara Nätverk Timrå och Vänsterpartiet.

Sämst på att lyfta fram kvinnor är Sverigedemokraterna. Alla fyra ordinarie SD-ledamöter och partiets två ersättare är män.

Vad gäller yrkesvalet är det gott om högre och lägre tjänstemän bland politikerna, och glesare med arbetare. Bara tre politiker är arbetare enligt yrkestitlarna på valsedlarna.

Fördelningen är dock lite oklar. Flera partier, bland andra Socialdemokraterna, anger inte vilka yrken politikerna har.

En frekvent yrkeskategori bland politiker är ekonom. Folkpartiets båda ledamöter stoltserar med den titeln, och det är en bra kunskap att ha för en politiker, enligt folkpartisten och ekonomen Anita Hellstrand.

– Ibland måste man förklara ganska pedagogiskt vad det betyder att sköta om kommunens ekonomi. Många tror att det bara är att brassa på, att vi trycker sedlar inne i kommunhuset, men det handlar ju faktiskt om skattemedel, säger Anita Hellstrand.

Mer läsning

Annons