Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De värnar om indiska skolbarn

/
  • Krister och Marie Jönsson utanför hemmet i Stavreviken. I december planerar de en resa för att besöka den nystartade skolan i Pune utanför Mumbai.

De har länge varit fascinerade av Indien.
Känslan av att vilja hjälpa har funnits länge.
Nu har Krister och Marie Jönsson i Bergeforsen, byggt en skola för barn med funktionshinder.

Annons

– Vi samlar in pengar som går oavkortat till skolgång för indiska barn och ungdomar, säger Krister Jönsson. Paret har bildat stiftelsen Activision International, som byggt en skola för funktionshindrade i Pune utanför Mumbai i västra Indien.

Ryktet har spridits från mun till mun via bekanta som hjälper till att samla in pengar till projektet.

– Vi har byggt upp skolan tillsammans med en indisk representant på plats, säger Krister Jönsson.

Barn och ungdomar med funktionshinder har inte möjlighet att gå i skolan i Indien. Kostnaden är hög och föräldrarna har i regel inte råd, något som får följder för hela familjen.

– Föräldrarna har en tendens att fastna i hemmen. Nu får de möjlighet att studera eller jobba medan barnen är i skolan, vilket har varit omöjligt förut, säger Krister Jönsson.

Indien har alltid tilltalat Krister och Marie. I höst ska de ut och informera mer här hemma, för att samla in pengar.

– Vi kommer att ha en auktion på Vivansborg i början av oktober där vi presenterar projektet och försöker få fler månadsgivare, säger Marie Jönsson.

Fler barn ska ges möjligheter att förkovra sig, oavsett om man är handikappad eller inte. Om allt går bra ser paret möjligheter att starta fler skolor.

– Det här gör vi helt och hållet ideellt vid sidan av våra ordinarie jobb. Visionen är att öppna fler skolor i Indien i framtiden om pengarna finns. Vi behöver alltid frivilliga som kan bidra med några kronor, säger Krister.

Rekryteringsprocessen är redan klar, tre lärare och en hjälplärare är anställda.

– De flesta barnen lider av autism, vi vill bara ha fyra till fem barn per lärare. Intresset är jättestort och många föräldrar visar intresse för skolan, säger Krister Jönsson.

Mer läsning

Annons