Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt på gymnasiet

/
  • Roger Åström, rektor Timrå gymnasium, med lärarna som ordnat debatten, Jakob Svalstedt, Katrina Gullfors, Lena Lindh, Anna Larsson och Elin Gradin.

Valet närmar sig och på Timrå gymnasium har lärarna ordnat med en politiks debatt.
Lokala politiker kommer att närvara när skola, integration, arbetslöshet och miljö diskuteras.
– Det är ämnen som ligger ungdomarna nära, säger Elin Gradin, lärare på gymnasiet.

Annons

På Timrå gymnasium kommer det att debatteras på måndag. Då kommer politiker på besök och under två timmar kommer det att hållas en politisk debatt i skolan skrivsal.

– Vi gjorde ett likande arrangemang vid valet 2010 och vi tycker att det var ett bra sätt att väcka intresse för politiken så nu satsar vi igen, säger Elin Gradin, lärare i samhällskunskap/historia och en av fem ur personalen som arbetat med planeringen inför politikerbesöket.

Det är helt frivilligt för eleverna att medverka på debatten. I början får representanten från varje parti tre minuter på sig för presentation. Därefter följer allmänpolitiks debatt kring de fyra ämnesområdena skola, miljö, integration och arbetslöshet.

– Just när det gäller arbetslösheten så valde vi att fokus ska ligga på ungdomsarbetslösheten, säger Elin Gradin.

Eleverna har också möjlighet att komma in med frågor till de lokala politikerna. De frågorna kan de förbereda innan det att politikerna kommer på besök.

– Den politiska debatten kommer att avslutas med frågor från eleverna och övriga frågor som vi hinner med, säger Elin Granberg.

I skolans samhällskunskapsundervisning arbetar man mycket med frågor kring valet och hur Sverige styrs på olika nivåer. Och att hålla debatten i skolan tycker man är viktigt.

– Det tycker det är oerhört viktigt. Den är en central roll i skolans uppdrag att fostra framtidens medborgare, säger Elin Gradin.

På Timrå gymnasium kommer det också, likt i övriga landet, att hållas ett skolval på torsdag nästa vecka. Och att det är ett par dagar efter politikerbesöket passar bra.

– På så sätt har eleverna lite betänketid mellan debatten och skolvalet, förklarar Elin Grandin.

Mer läsning

Annons