Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delat fullmäktige i regionfrågan

Fullmäktige i Timrå är delat i regionfrågan. Även den normala blockindelningen i denna församling är splittrad. Vid votering segrade s, v och fp med 32 röster för en nordlig region mot c, mp och m som fick 11 röster för en öppning mot Mittregionen med Sundsvall, Ånge och Jämtland.

Annons

Kommunalrådet Ewa Lindstrand inledde debatten och levererade en liten sensation i slutet av sitt anförande:

––Det finns ingen anledning att frångå det vi varit överens om 2007 då samtliga partier i fullmäktige slöt upp bakom tanken på en sammanhållen region mellan alla fyra nordliga länen. Det har nämligen blivit turbulent i Jämtland om deras tillhörighet, så det är osäkert om det finns något Mittsverige alternativ om någon vecka.

Därmed skulle alternativet för Sundsvall och Ånge också hamna i ett nytt läge.

Samtidigt var Ewa Lindstrand klar över att en brytning med Sundsvall vore högst olycklig.

––Självklart vill vi vara tillsammans med Sundsvall.

Om hennes förmodan är riktig att Region Mittsverige upplöser sig själv genom den turbulens som har uppstått i Jämtland mellan partierna inom landstinget och inom kommunerna, så är man tillbaka i utgångsläget 2007, enligt hennes uppfattning.

–– Nu måste vi starta om eftersom vi sitter fast. Det var olyckligt att vi inte kunde enas tidigare vilket gjorde att förre landshövdingen tog på sig rollen att tala för Västernorrland.

Lars-Erik Nordin, c, har motionerat i regionfrågan inför det svar som ska lämnas till kammarkollegiet. Han har hela tiden poängterat det olyckliga i om Timrå går en annan väg än Sundsvall.

–– Vi måste samarbeta av flera orsaker. Det handlar om arbetsmarknaden och om Midlanda, framhöll han.

–– Det är också vår skyldighet som folkvalda av medborgarna i Timrå att vi lyssnar på dem och för deras talan.

–– Dörren söderut måste hållas öppen, enligt Lars-Erik Nordin.

Ett sammanhållet Västernorrland ser han som en naturligare lösning än ett samgående med Västerbotten och Norrbotten.

Till den regionen kan han också tänka sig en knytning till Gävleborg och Dalarna.

–– Det skulle bli en mycket stark region, summerade han.

Tills den tar form föredrar han en start tillsammans med Sundsvall och Ånge och Jämtland, om inte jämtarna väljer en helt ny linje, som Ewa Lindstrand trodde sig ana.

Björn Hellquist fp gjorde för ovanlighetens skull gemensam sak med s och v, eftersom han uppfattade regionsfrågan som fastlåst i ett typiskt norrländskt dilemma.

–– Man kan ju inte komma överens här uppe. Vad är det för alternativ att gå ihop med Jämtland? undrade han.

–– Och sossarna som styr i stort sett alla norrlandskommuner kan ju inte heller komma överens på partinivå. Någon gränspåle i Merlobäcken tror jag är uteslutet och Västernorrland kommer att vara Västernorrland fortfarande om tio år. det är jag övertygad om, sa Björn Hellquist.

Sjukhusfrågan är central för alla i valet av regionbildning. Kommer ett samgående med Västerbotten automatiskt att flytta regionsjukhuset så att Timråborna måste till Umeå? Hur ska Sundsvall, Ånge och Jämtland lösa frågan om sitt regionsjukhus? Finns det utrymme för två?

Miljöpartisten Folke Nyström slog fast i sitt inlägg att Sundsvallsregionen enligt hans uppfattning även omfattar Härnösand, Ånge och Nordanstig förutom Timrå och Sundsvall.

Därför röstade han för c-motionen.

Men socialdemokraternas och vänsterns förslag, som fick stöd av folkpartiet, stod starkt i voteringen. En ledamot avstod att rösta och fem var frånvarande när voteringen skedde. Om det är ett sätt att hålla dörren öppen åt alla håll torde framtiden få utvisa.

Mer läsning

Annons