Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den blomstertid nu dröjer...

/
  • Plogbilen har nyligen passerat och begravt skylten vid vägen. Gunnar Fröling stöder sig på kryckan för säkerhets skull när han går ut för att röja fram den.

Plogbilen har just dundrat förbi i snöröken och begravt halva skylten som annonserar "Fräcka penséer" vid uppfarten till Ljustorps Handelsträdgård. Den luttrade gamle trädgårdsmästaren Gunnar Fröling från Sörberge traskar ut för att åtminstone skylten ska synas. Det kanske blir lite körigt, med säsonger för vår- och sommarblommor som överlappar. Men nu tycker även han att det är nog av vinter.

Annons
Inne i växthusen väntar tusen och åter tusen små späda plantor på att vänliga människor med gröna fingrar ska komma och adoptera dem, ta med dem hem och överösa dem med mullberikad garantijord i ståtliga krukor, låta dem sväva i amplar eller sättas i rabatter med soligast tänkbara läge.
Men få har kommit, några har ringt och frågat Per Malmsberg, som driver handelsträdgården, om det är dags.
Jovisst har säsongen börjat. De som köper penséer just nu har förmodligen inglasad balkong eller altan. Men den riktiga skjutsen kräver mer sol och värme.
När man kliver in i det växthus där familjerna av vårblommor ännu bara kan skiljas genom god kunskap om bladens form, struktur, storlek och nyans av grönfärg, anas ändå doften av vår.
Men det här är väl en trevlig påminnelse om att vi går åt rätt håll, säger Per och hakar ner en av de amplar som svävar ovanför oss.
Jordgubbsplanta med en nyhet för året, rosa blommor som går mot rött.
Där nere närmast den fuktiga jorden sticker också ett litet fruktämne upp, början till en djupröd, saftig och välsmakande gubbe. Den lär vara så röd rakt igenom att sorten mycket väl skulle kunna heta Gudrun, om det nu inte vore för det manligt chauvinistiska faktum att alla gubbar ändå förblir gubbar, om än med kvinnonamn.

Det jämnar ut sig
Påsken är senare i år än i fjol, så tulpanodlarna har en hetsig tid om de samtidigt driver upp vårblommor. Och fortsätter den sega vintern att sega så kan det sedan bli en snabb vår som lika snabbt övergår i försommar. Som en grisblink.
Det jämnar ut sig, lugnar Gunnar Fröling som varit i branschen i många år med egen handelsträdgård i Sörberge. Nu hjälper han till vid behov i Ljustorp, bara för att det är så roligt att hålla på med växter, särskilt blommor.
Han har tagit en promenad ner till vägen där plogbilen gömt halva skylten som annonserar "Fräcka penséer", stödd på en krycka för säkerhets skull. Det är halt på isfläckarna där nere under snön, det ska gudarna veta.
När skylten åter reser sig väl synlig ovanför snön och Gunnar gått in för en förmiddagsfika, hörs ett muller uppifrån dalgången.
Det är plogbilen som är på väg tillbaka, för att lägga sin vita vall framför de nyskottade gårdsinfarterna på andra sidan vägen.

Mer läsning

Annons