Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital filmpremiär på söndag

/
  • Stefan Gelinder kommer att sköta de digitala filmvisningarna i Söråker. Det är projektorn längst bort. Närmast en av 35-millimeters projektorerna.

Nu på söndag är det premiär för digital film i Söråkers Folkets Hus. Ett lyft för biobesökarna utlovas. Det ska bli både bättre bild och bättre ljud.

Annons
Biografen i Söråker blir den sjunde i Sverige som kan visa digitala filmer.
Det här innebär ett stort lyft för vår biograf, säger Christina Thonman, föreståndare.
Under hela veckan har anläggningen testats och man har arbetat intensivt för att få klart till helgen.
Premiärfilmen blir "Wallander steget efter". I början av juli kommer nästa digitala film som är den kritikerrosade "Sinn City".
Folkets Hus i Söråker har leasat anläggningen från ett belgiskt bolag. Avtalet gäller i ett år med optionsrätt. Därför vill inte Christa Thonman avslöja priset.
Ljudet har också fått en rejäl ansiktslyftning. Borta är de två stereohögtalarna. I stället sitter 12 högtalare inne i salongen och erbjuder publiken ett surroundljud.
Vi har investerat cirka 100.000 kronor för att få ett bättre ljud.
Den digitala filmen innebär också en betydligt lättare hantering för dem som ska sköta projektorn. Förut handlade det om minst fem rullar med 35 millimeters film som skulle köras på två olika projektorer om vart annat.
Bara lådorna med filmerna vägde runt 25 kilo, berättar Stefan Gelinder. Hårddisken väger omkring 100 gram. Dessutom finns hela filmen på hårddisken.
Och möjligheterna för andra typer av visningar ökar också i framtiden. Fiberkabel och en parabol finns numera. Det gör det möjligt att visa konserter eller teaterföreställningar direktsänt från andra orter om dessa filmas. Däremot går det inte att ladda ner biofilmer, ännu.
Distributörerna anser inte att metoden är tillräckligt säker, säger Christina Thonman.

Mer läsning

Annons