Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter ett årtionde i Sverige så utvisas familjen

/
  • Döttrarna Dana och Malak Alayan sitter på var sida av mamma Faten.

Familjen har snart bott tio år i Sverige.
Nu hotas de av utvisning till det Libanon de en gång flydde från.
– Vi är väldigt rädda, säger Dana Alayan, som kom hit när hon var tio år.

Annons

Familjen Alayan flydde från ett krigsdrabbat Libanon för tio år sedan och 2006 kom de till Sverige. Mamma Faten Alayan har sedan dess tillsammans med sonen Ehab och döttrarna Malak och Dana skapat ett liv i Sverige. Barnen, som nu är vuxna, har gått i skolan i Timrå och alla tre har tagit studenten.

Nu hotas familjen av utvisning. Efter flera överklaganden har man nått till vägs ände och 20-åriga Dana möttes av beskedet när hon kom hem efter ett läkarbesök. Då hade personal från Migrationsverket varit hemma hos familjen i den lilla lägenheten i Tallnäs för att säkerställa att de berörda förstår konsekvenserna om beskedet av utvisningen.

– Jag såg att mamma mådde väldigt dåligt och hon grät väldigt mycket, säger Dana Alayan.

Efter det beskedet så har hela familjen mått fruktansvärt dåligt. Dana berättar att hon själv och syskonen har haft svårt med sömnen och allra sämst mår mamma Falen. Och Dana förklarar varför.

– Vi kan absolut inte återvända till Libanon och det vet Migrationsverket mamma kommer att bli torterad där, säger hon med gråten i rösten.

I Libanon har det inget att återvända till. Huset bombades när de flydde och syskonen har växt upp i Timrå där de skaffat vänner och rotat sig. Danas studiekamrat på gymnasiet, Emelie Mellberg, förstår inte hur man kan agera som Migrationsverket gör.

– Det är hemskt de är ju svenskar som vi och har växt upp här, säger hon.

För familjen har det hela blivit chockartat och nu måste de tillbaka till det krigsdrabbade land de en gång lyckades fly ifrån. In i det sista hade de räknat med att få stanna hemma i Timrå efter det årtionde som de tillbringat där.

– Vi trodde vi skulle få ett positivt besked eftersom vi bott här så länge, säger Dana som tillsammans med mamma och syskonen lever i ovisshet om när utvisningen kommer att verkställas.

Läs också: Pizzabagaren Iza med familj hotas av utvisning efter elva år i Sverige.

Mer läsning