Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk kris i Hästsportförenigen

/

Timrå Hästsportförening som driver Ridstadion i Bergeforsen har hamnat i en akut ekonomisk knipa. Nu vänder sig föreningens ordförande Kenneth Westberg till kommunen med förhoppningen om att därifrån få ekonomisk hjälp med 200 000 kronor.

Annons
Obeståndet sägs bero på den kvarka-epidemi som utbröt i stallet i månadsskiftet januari-februari.
Den gjorde att ridskolestallet fick stängas och att allmänheten var utestängd från anläggningen under två månader.
Det privata stallet som ligger i andra änden av byggnaden behövde dock inte stängas, eftersom ingen häst blev sjuk där.
Kvarkan ändrade förutsättningarna för föreningen att bedriva verksamheten för våra 400 ridelever. Alla lektioner fick ställas in och uthyrningen av lokaler för andra ändamål, exempelvis hunduställningar fick avbokas. Intäkterna från cafeterian uteblev, skriver Kenneth Westberg till kommunen.
Sjukdomsutbrottet orsakade merkostnader för Hästsportföreningen på drygt 200 000 kronor, enligt brevet.
Föreningens policy att bedriva bra verksamhet till rimliga kostnader för eleverna gör att vi tillämpar en stram budgetering som inte tillåter alltför stora avvikelser. Den ekonomiska belastningen som kvarkastoppet gett oss klarar vi inte på ett kortsiktigt och bra sätt.
Med hänvisning till detta anhåller vi härmed om att kommunen snabbt överväger möjligheterna att antingen besluta om att ge föreningen ett extra driftbidrag eller ge oss ett avskrivningslån på 200 000 kronor, skriver Kenneth Westberg.
Den ekonomiska belastningen består i att leverantörsskulderna uppgår till närmare 300 000 kronor, enligt den redovisning man lämnat till kommunen. Hyran till kommunen är en blygsam del av den summan, drygt 24 000 kronor. En tung post är tre fakturor för hö från Lantmännen på sammanlagt 100 000 kronor. Hästförsäkringarna utgör 38 000 kronor och hovslagaren vill ha drygt 15 000 kronor.
Enligt föreningens bokslut för 2004 utgör det egna kapitalet 278 000 kronor. Enligt gängse betraktelsesätt är således föreningen mycket illa ute, vilket förklarar brevets önskemål om brådskande hjälp.
Ekonomichef Lennart Käll som fått ta ställning till brevet vill i dagsläget inte ge något besked om hur man uppfattar framställningen.
Vi kan ta upp brevet vid nästa möte med kommunstyrelsens arbetsutskott, den 18 oktober, säger han till ST.
Att han samma dag som brevet anlände själv skrev en rapport om det dystra ekonomiska läget i kommunen, gör naturligtvis inte ärendet lättare att tygla.

Mer läsning

Annons