Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En del av Emma Vall på skolbesök

/
  • Författaren/journalisten Eva Swedenmark berättar för högstadieelever i Sörberge om hur hon tog kliven in i sitt yrke, ett trappsteg i taget.

Eva Swedenmark besökte Timrås högstadieskolor förra veckan och berättade om sitt författarskap och hur hon tog stegen mot sin ungdomsdröm att bli författare. Hon besökte klasserna i årskurs åtta och inledde med att träffa elever i Sörbergeskolan i tisdags.

Annons
Eva Swedenmark är en tredjedel av författarpsedonymen Emma Vall, vars förnamn också innehåller Maria Herngren och Anita Wennström. Alla tre uppvuxna i Sundsvall, den stad som är platsen för deras intriger, miljöer och människor.
Debuten med deckaren Kattjakt 1998 fick många lovord. En recensent skrev att Emma Vall var en av de mest lyckosamma debutanterna det året. Efter ytterligare Vall-böcker stod de klart att det faktiskt inte var en person utan tre som jobbat ihop till manuskriptet.
För de uppmärksamt lyssnade eleverna i årskurs åtta avslöjande Eva Swedenmark att det var ett lyft att jobba fram manus som ett grupparbete.

Ta första klivet
Eva berättade också om hur hennes dröm att bli journalist och författare hela tiden möttes av skeptiska anmärkningar från omgivningen. Till och med en yrkesvägledare föreföll tveksam, trots att hon visat att hon var intresserad och duktig att skriva svenska redan i skolåldern.
I stället fick jag rådet att börja läsa franska på högskolan, och blyg som jag var så fann jag mig i tanken och flyttade till Stockholm. Eftersom en annan av mina ungdomsdrömmar var att komma till Paris så var franskan ju i alla fall något jag kunde ha glädje av i framtiden, tänkte jag.
Hennes råd till de unga som vill ägna sig åt att skriva är att i alla fall försöka ta första steget i trappan uppåt.
Spara allt ni skriver, även om ni tycker det är dåligt så kan det vara av stort personligt värde längre fram i livet, uppmanade hon eleverna.
När hon undrade vilka framtidsdrömmar de själva närde fick hon inga bestämda svar, men i ett par klasser hon berättat för tidigare under dagen hade grabbarna klart för sig att det var som hockeyproffs de önskade sig framtiden.

Läs om tjejer
Hon påminde också om den omständigheten att det är flickorna som läser mest böcker, ofta sådana där huvudpersonerna är såväl killar som tjejer.
Nu rådde hon grabbarna att låsa några böcker med beskrivningar av kvinnors sätt att känna och tänka.
Särskilt om ni inte har någon syster. Då lär ni er hur en tjej tycker att en trevlig kille ska vara, försäkrade hon.
Det kommer ni att ha glädje av i livet, för det handlar ju om kärlek och bra förhållanden.

Mer läsning

Annons