Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljudfantast med passion för HiFi

/
  • Mikael Svensson i vardagsrummet med sina senaste högtalare, Bowers & Wilkins 802 Diamond i körsbärsträ. Med sina 72 kilo som fundament, levererar de ljud i absolut toppklass.
  • Mikael Eriksson försöker hitta plats åt en rörförstärkare av märket Jas Bravo.
  • Rörförstärkare anses av många leverera det bästa ljudet. Här en ovanlig Luxman MQ 360 slutsteg med CL 360 förförstärkare från 1984.
  • LP skivans återtåg håller i sig och många söker efter skivspelare för att kunna lyssna på sina gamla vinylplattor. Mikael Svensson ger en Thorens 320 lite omsorg.
  • En gammal rörförstärkt Philips radio med inkopplad skivspelare är en av Mikaels favoriter.
  • Ljudanläggningar från många årtionden samlas på hyllorna hos Mikael Svensson.

Rörförstärkare eller digitalt? Vinyl, CD eller streamad musik?
Mikael Svensson i Söråker är en passionerad ljudnörd som ständigt köper och säljer begagnade ljudanläggningar på sin webshop.
– En bra HiFi-anläggning är ett fantastiskt sätt att utforska musik, säger Mikael Svensson.

Annons

Mikael har som de flesta lyssnat på musik sen barnsben, men det var inte förrän 1995 som han fick upp öronen för ljudanläggningar.

– Min första stereo köpte jag på TV-cupolen i Birsta. Det var en Sony-förstärkare med Genexxa högtalare. Wow, vilket ljud, säger Micke och skrattar.

En flytt till Umeå två år senare gjorde att han började umgås med likasinnade och vid en provlyssning på en av stadens HiFi-butiker blev han såld på riktigt.

– Det var en halvmiljonersanläggning från Martin Logan. Jag hade aldrig hört något liknande, hakan for i golvet. Det kändes verkligen som om jag var på plats live på konserten. Det var helt omvälvande, minns Mikael.

När han senare besökte Norrlandsoperan och lyssnade på en stråkkvartett från första parkett, blev intresset permanent.

– Armhåren reste sig och jag fick tårar i ögonen, det var en otrolig upplevelse. Då fattade jag att de här instrumenten är tekniska mästerverk, och jag insåg vikten av att ha en riktig HiFi-anläggning så att man kan återge ljudet så nära originalet som möjligt. Det är något som få förstår innan de har haft en egen upplevelse, säger Mikael.

Utvecklingen går som mycket annat mot det digitala. CD-skivan anses död och allt fler lyssnar på musik från sin dator eller padda, ibland via en dockningsstation i köket, eller i bästa fall en digital musikspelare för högupplöst ljud. Paradoxalt nog har LP-skivan gjort en storstilad comeback, mycket på grund av sitt naturliga, mjuka och samtidigt detaljrika ljud.

– Jag tycker att det analoga ljudet fortfarande leder, det digitala ljudet är kanske på papper mer korrekt, men i blindtest väljer de flesta vinylljudet. Det säljs mer vinylskivor nu än på nittiotalet, säger Mikael och fortsätter:

– CD:n, däremot, är bättre än datorljudet. Ibland demonstrerar jag en anläggning med att hoppa mellan Spotify och CD för att visa skillnaden på ljudets upplösning. Min passion är att i första hand föra intresset framåt, inte att sälja grejer, säger Mikael som på sidan av jobbet driver sin webshop hifiguru.se.

Vad ska man tänka på när man ska uppgradera sin ljudanläggning? Mikael tycker att man ska eftersträva en komplett ljudkedja med likvärdiga komponenter.

– Jag brukar ge tipset att börja bakifrån, alltså med bra högtalare, sen går jag vidare med förstärkaren och till sist ljudkällan. En billig CD-spelare kan fortfarande leverera hyfsat ljud till en bra högtalare, medan en dålig högtalare dödar ljudet från en välspelande ljudkälla, säger Mikael.

– Rummet är också viktigt, men man har ju det rum man har. Det gäller att hitta rätt grejer som passar ditt rum.

På frågan om varför folk ska lägga pengar på ljudanläggningen, svarar Mikael:

– Det är en prioriteringsfråga, jag åker inte motorcykel, jag har HiFi i stället.

Mer läsning