Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vädjan om hjälp

/
  • Det var många som kom och lyssnade på den förre Timråprästen Olof Montelius när han vittnade om situationen för hur emigranter från kommunen lever i norra Argentina.

I slutet av 1800- och början av 1900-talet emigrerade många Timrå- och Sundsvallsbor till Sydamerika. I provinsen Oberá i norra Argentina kom det 600 personer från båda kommunerna.

Annons
I dag lever många av dessa ättlingar i misär och fattigdom. Det kan Olof Montelius, tidigare präst i Timrå vittna om. Under de senaste två åren har han varit i Argentina i sammanlagt åtta månader.
Här har han rest runt och bland annat träffat många ättlingar till svenskar. Och framförallt i provinsen Oberá som ligger som en kil mellan Brasilien och Paraguay.
Under gårdagen berättade han som sina upplevelser i Argentina i samband med sopplunchen i Bergeforsens kapell. Det var en välbesökt lunch där många blev tagna av situationen i Argentina.
Tänk er att statsminister Göran Persson har ett tal till nationen, sade han och fortsatte. I talet säger han att landet drabbats av en ekonomisk kris och alla människors sparade pengar lånas upp av staten. Det var vad som hände i Argentina 2001.
I Argentina letar barn mat bland soporna, gamla har inte råd att köpa medicin och så vidare.
Han har uppvaktat Sundsvalls kommun och kommer att uppvakta Timrå kommun.
Jag hoppas att båda kommunerna är intresserade av att upprätta en vänortsförbindelse. Det är just från Timrå och Sundsvall som dom flesta emigranterna kommer ifrån. Så att jag tycker det finns ett naturligt band.
Han kan tänka sig att kommunerna skulle kunna skänka brandbekämpningsutrustning som tjänat ut.
Det skulle vara mycket uppskattat.
Olof Montelius är pensionerad och bor numera i södra Spanien. Intresset för Argentina har han haft länge. Dels sedan sin tid som sjöman, dels under sitt arbete på SAS. Han är besviken över att svenska kyrkan inte längre har någon verksamhet i Argentina.
Så under sin tid där nere döpte han barn, vigde par och höll ett antal predikningar. Han har däremot lyckas få Härnösands stift att rekommendera samtliga församlingar i Västernorrland och Jämtland att ha kollekt till en speciell fond.
Det är pengar till självhjälp. Vi kommer att köpa in grisar och mjölkkor så att människor får chansen att försörja sig. 30 procent av överskottet ska sedan gå till andra fattiga familjer.
Just nu tjänstgör han som vikarierande kyrkoherde på Alnö. Där kommer man under oktober att anordna två kvällar med Sydamerikatema för att samla in pengar.
Svenskarna som bor i provinsen Oberá är mycket stolta över sitt ursprung och många pratar fortfarande svenska. Detta ända upp till tredje och fjärde generationen.

Mer läsning

Annons