Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Enorma konsekvenser"

/

S, MP och F! i Stockholm vill stänga ner Bromma flygplats och i stället bygga bostäder där. Det skulle få stora konsekvenser för vår region, menar Sundsvallsflyg som trafikerar sträckan Sundsvall-Bromma.

Annons

– Den stora frågan rör inte Sundsvallsflyg utan det handlar om hur vår region drabbas, säger Eva Nyh Hederberg, bolagschef för Sundsvallsflyg.

Frågan är inte avgjord utan kräver en majoritet i riksdagen, och ett beslut kan ta tid. Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöparitet och Feministiskt initiativ skulle, om den sätts i verket, först genomföras år 2022.

Enligt Eva Nyh Hederberg görs varje år 2 miljoner flygresor till och från Bromma och 90 procent av dessa sker morgon och kväll. Hon menar att Arlanda just nu inte har kapacitet att flytta över trafiken dit om det blir en nedläggning. Dessutom kommer arbetstillfällen att gå till spillo om Bromma flygplats läggs ned.

– Det blir problem för kommunerna ute i landet om möjligheterna att ta sig till Stockholm blir begränsade, säger hon.

Många stora statliga verk, banker, IT-bolag och försäkringsbolag flyger mycket över dagen, en del tre dagar i veckan. Närmare 80 000 passagerare per år som reser till och från Midlanda, enlgit Eva Nyh Hederberg.

– Det är absolut en nationell fråga och inte en stockholmsfråga. För oss boende ute i landet får det enorma konsekvenser, avslutar hon.

Mer läsning

Annons