Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-lyftet i hamn på Åstön

På onsdagen kom lyftet som entusiasterna i Åstöns museinämnd, kapellaget och kommunens arbetslag sett fram emot den senaste tiden. Fiskarfamiljen Rost gamla sjöbod skull få en välförtjänt upprättelse, intill Fiskaremuseet i Skeppshamn.

Annons
Det var i spänd förväntan som kommunens arbetslag med Stefan Nilsson och Åke Larsson vidtog de sista förberedelserna, innan de två stora traktorerna med sina kraftiga gafflar grep tag om bottenstocken och inledde lyftet.
Allt övervakades av Herbert Jonsson från Fränsta som genom åren skaffat sig ett rykte som synnerligen sakkunnig när det gäller att hantera gamla timmerbyggnader.
Lyftet av västra sidan av den gamla sjöboden är inledningen på det EU-projekt som är en förutsättning för att bevara den för framtiden. När den nu pallats upp i vågrätt läge kan arbetena fortsätta med att ersätta en del av timmerstockarna med friskt virke. Taken ska läggas om och norra väggen ska spönas med bräder.
Då klarar sig stockarna, även om de är lite murkna idag, säger Herbert Jonsson.
Alternativet hade varit att timra upp en helt ny vägg, vilket inte är en realistisk lösning.
Det var första gången som Herbert hade överinseende över ett lyft av en sjöbod. Så en viss oro fanns med i bilden.
Risken var att hela huset kunde glida av grundstenarna och ut i vattnet. Därför valde vi att lyfta med traktorer istället för med domkrafter. De tunga traktorerna hade hållit emot om det hade börjat glida, berättar Herbert.
När sjöboden väl intagit sitt upprättade läge och stagats, kunde man lyfta in de nytillverkade ramarna för de stenkistor som ska ersätta de gamla som i murket skick plockats bort.
Renoveringen av familjen Rosts sjöbod bedrivs också som en timringskurs, med Åke Larsson och Stefan Nilsson som arbetsledare på plats och med Herbert Jonsson som överordnad kursledare.
I EU-projektet ingår också byggandet av service- och sanitetshuset som ska erbjuda wc och rinnande varmt och kallt vatten för de som besöker reservatet och området kring Skeppshamn.
Utan stödet från EU hade förmodligen sjöboden aldrig kunnat räddas, trots att den genomgick en del reparationer för tio år sedan.
Men det arbetet gjordes inte så bra som man kunnat önska, säger Stefan Nilsson, arbetsledare hos kommunen.
Han pekar upp mot spåntaket som nu måste sadlas om och läggas nytt, eftersom det riktades på fel sätt den gången.

Mer läsning

Annons