Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-projekten i Ljustorp börjar ta form

/
  • Från vänster Lennart Persson och Ulf Nilsson som jobbar gratis för att bygga färdig bron i Björkängen som går över till en ö.
  • Lars Karlström, ordförande i Bredsjöns/Slättmons byalag konstaterar att det är flera i byn som ställt upp ideellt för att förverkliga möjligheterna till naturturism. I bakgrunden en av kåtorna och den halvfärdiga bastun på en udde i Bredsjön.
  • Lars Karlström, ordförande i Bredsjöns/Slättmons byalag står på flotten som är ligger intill bryggan nere vid badplatsen. — Det fattas bänkar och en motor, innan flotten är helt färdig, säger han.
  • Från vänster Lennart Persson och Ulf Nilsson som jobbar gratis för att bygga färdig bron i Björkängen som går över till en ö.

Till våren invigs put-and-takefisket i Ljustorp. I Bredsjön pågår arbetet med att göra klart satsningen på naturturism. Om allt går som planerat ska det vara färdigt under hösten nästa år.

Annons
Båda satsningarna ingår i det stora EU-projektet som görs i Ljustorp.
Jag tycker arbetena flyter på bra, säger Christer Nyman, projektledare.
Den omtalade livsmedelsaffären som också ingår i projektet kommer att stå klar under hösten. I Björkängen några kilometer norr om Ljustorps tätort skruvas det för fullt så att träbron snart ska stå färdig.
I mitten ska bron breddas för att ge plats så att handikappade kan stå och fiska. I dag finns det inte någon sjö som fisken kan simma i. Under bron kommer vatten att pumpas upp från Ljustorpsån och sedan ska det planteras in fisk.
Det blir någon gång under våren. Men redan under hösten ska vi pumpa upp vatten för att se var nivån kan hamna och hur stor markläckaget eventuellt är.
Christer Nyman räknar med att projektet innebär en förlängning av turistsäsongen i området.
Vi räknar med att det ska bli lite mer fart runt turistinformationen vid Fisken i Björkängen. Den har varit där upp mot tio år utan någon förändring.
Även i Bredsjön hoppas man på fler turister och även att företag kommer hit med sina anställda. Lars Karlström, ordförande i Bredsjöns/Slättmons byalag, hoppas dock inte på någon jätteanstormning.
Hyr man bastun på udden ska den som hyr veta om att det går att vara där ostörd, säger han och blickar ut över Bredsjön, där en flotte ligger intill bryggan.
Den har vi byggt för att även rörelsehindrade ska kunna ta sig ut till bastun. Vi har också skaffat en lyft för att kunna hjälpa ombord gravt rörelsehandikappade personer.
Bastun som ska vedeldas är ännu inte helt klar. På udden finns också en kåta där besökare ska kunna övernatta. Två kåtor ska också finnas på en ö i Skälsjön.
Vi var tvungen att plocka ner kåtorna eftersom snön tyngde ner dukarna för mycket. Vi håller på att söka en lösning för det problemet.
Han poängterar att det är fint att paddla i Skälsjön eftersom den är så rik på öar. Byalaget hyr ut kanoter genom ett samarbete med svenska scoutförbundet.
Trots att allt ännu inte är färdigt finns det ett intresse redan i dag.
Det är grupper och företag som hör av sig.
Övernattningsstugor ska byggas och även ett servicehus är planerat. Byalaget hoppas på turister som i första hand gillar att vara ute i naturen och värna om den.
Det ska inte bli några äventyr utan tanken är den kvalité som vi kan erbjuda här ska räcka. Jag brukar säga att vi erbjuder upplevelser som är garanterat ohäftiga.

Mer läsning

Annons