Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva, 93, har Timrås historia på video

/
  • 93-åriga Eva Lindmark har dokumenterat utvecklingen i Timrå under de senaste 50-åren. Men hon saknar en TV och Video för att kunna visa filmerna för andra människor.

I en byrålåda hemma hos 93-åriga konstnärinnan Eva Lindmark ligger en ovärderlig filmskatt. Det handlar om filmer som visar Timrå från 1950-talet fram till i dag. Filmer som hon gärna vill visa för andra boende i Mariedal.

Annons
Vi saknar en TV och en video, konstaterar hon. TV: n stals för några år sedan från Tv-rummet intill den matsal vi hade när det var servicehus och sedan dess har vi inte haft någon TV.
Kommunen har inte satt dit någon ny. Trots att det inte längre är servicehus brukar boende träffas nere i Tv-rummet för att umgås.
Om någon har en TV och video som man vill skänka skulle det kännas jätte bra, säger hon. Då skulle vi kunna titta på många av de filmer som jag har.
Allting är på vide och det är inte bara Timrå som dokumenterats.
Jag har filmat byggande och invigningen av Alnöbron, samt de färjor som fanns mellan fastlandet och Alnö.
Jag kommer ihåg när Pecka Langer var här och det dansades genom Timrå. Det finns på film, men jag kommer inte ihåg vilket årtal det var. Jag har filmat en grisfest utanför Domus.
På filmerna finns också många kända och okända Timråbor som passerar revy. Jag har bland annat Landsfiskalen på film och hela Mellangatan som den såg ut innan husen revs och nya byggdes.
Jag har filmat när kommunalgubben Karlssons hus flyttades genom Vivstavarfsskogen. Man fick bland annat kapa träden för att gården skulle komma fram.
Självklart finns det mycket mera både kuriosa och kända händelser på flera av de videobanden som hon hoppas få kunna dela med sig till andra.Mer läsning

Annons