Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebookdraget som minskar matsvinnet och hjälper familjer

/

Två minuter tog det, sedan hade de fyra lådorna med frukt och grönt som annars skulle slängas fått köpare via Facebook.
– Det finns en enorm vilja att hjälpa till och förbättra för både miljön och våra medmänniskor, säger Ica-handlaren Kristina Söderström.

Annons

Efter att dagligen ha sett fullt ätliga frukter och grönsaker slängas eftersom de inte var i tillräckligt bra skick för att säljas fick Icahandlaren Kristina Söderström i Sörberge en idé. Nu säljer hon i stället för att slänga och kan på så sätt göra en insats för miljön.

– Det är så synd att man ska behöva kasta allt, för 90 procent går att äta. Så jag testade att lägga ut en låda med frukt och grönt till försäljning, och det sa ju bara svisch så var de borta. Då bestämde vi att om det var så här enkelt så finns det inget att tveka på, det är ju bara win-win, säger Kristina Söderström.

Varje vecka blir det några lådor med grönsaker och frukt som säljs. Det som annars skulle kastas i soporna läggs nu ut till försäljning via butikens Facebooksida, den kund som först svarar får köpa en låda för 50 kronor – och fort går det. Intresset är stort bland butikens följare.

– Det tar bara ett par minuter så är lådorna sålda, säger Kristina Söderström.

Pengarna som kommer in skänks till Välgörenhetspanten som hjälper personer som hamnat i en ekonomisk knipa med pengar till mat. Det kan handla om en barnfamilj där någon oförutsedd händelse gett ekonomin en knäck.

– De kunder som köper lådorna tycker det är jättehäftigt. Den allra bästa bonusen är ju att kunna ge pengarna direkt till välgörenhet. Det är så himla skönt att veta att pengarna kommer fram, säger Kristina Söderström.

Mer läsning

Annons