Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket överväger att kräva skadestånd av Timrå kommun

Kommunalfacket i Timrå överväger att kräva skadestånd från kommunen. Detta sedan medlemmar blivit sjuka på grund av dålig arbetsmiljö.

Annons
Från facket anser man att agerandet från ansvariga på kommunen varit nonchalant.
Redan i början av september fick vi signaler om att anställda i köket i Fagerviks skola hade problem med klåda i ögonen och problem med andningsvägarna, säger Bo Nordqvist, facklig representant för kommunal.
Jag tog kontakt med arbetsgivaren och krävde mätningar, men vi har ännu inte fått något besked om mätningar är gjorda eller något resultat. Det enda svar vi har fått är att det är ingen fara och problemen är åtgärdade.
Nu har en anställd i köket blivit sjukskriven sedan hon drabbats av astma och allergi. Hennes ögon är uppsvullna och det rinner från näsan. Enligt läkarintyget beror det på att hon vistats i en lokal där hon andats in mögel.
Det var under slutet av förra veckan som kultur och teknikförvaltningen som är fastighetsansvariga fick vetskap om problemen med personalen.
Det har konstaterats att det finns mögel i ett utrymme i anslutning till duschar och omklädningsrum, säger Lars Zetterqvist, på förvaltningen.
Han har nu gett i uppdrag till ett företag att undersöka om det kan finnas mögel inne i ventilationskanalerna.
Hittar man något så ska företaget genast börja sanera.
Timråhälsan har kopplats in och mätstubbar är beställda och kommer nästa vecka. Dessa ska placeras ut på olika platser i skolan för att mäta om det bland annat finns mögelsporer i luften.
Vi trodde att det endast rörde sig om för mycket fukt i början, säger Bengt Östman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Det var vad som mättes upp.
Därför menar han att man tog det ganska lugnt och trodde att det skulle bli bättre när fukthalten i luften minskade. Senare visade det sig att det handlade om mögel. Några planer på att stänga matsalen finns inte i dagsläget.
Den expertis som är inkopplad anser inte att det behövs. Däremot måste mätningarna snabbt komma igång och resultaten också komma väldigt snabbt.

Mer läsning

Annons