Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdigrökt i Timrå

/

Nu är det snart dags att fimpa för gott under arbetstid när man jobbar åt Timrå kommun. I går tog kommunfullmäktige beslut om att alla anställda måste respektera rökförbudet.

Annons

Det var efter en motion från centerpartisten Anita Hellstrand som frågan aktualiserades och nu är det klart att det blir färdigrökt under arbetstid. Beslutet fattades under årets första sammanträde i kommunfullmäktige och så långt var alla eniga.

Men när det kom till riktlinjerna för hur det hela skulle genomföras blev förvirringen total. I arbetet med att färdigställa riktlinjerna hade det rökfria blivit tobaksfria och det skulle innebära att även snusarna får kasta prillan under arbetstid.

– Vi såg behovet med tobaksfri arbetstid och vi ville förbereda oss om det skulle komma en motion om snus, försvarade sig Ewa Lindstrand i talarstolen.

Men det gick inte igenom och flera försvarade snuset i den stundtals heta och långa debatten som följde. Rökningen drabbar tredje person och det gör inte snuset var ett av argumenten som ljöd i fullmäktigesalen. Och eftersom det inte gick att begripa vad det egentligen stod i riktlinjerna så slutade det med att ärendet återremitterades.

De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2013 och innebär att man inte får röka under arbetstid. Även arbetsplatsernas närområden ska vara rökfria och skoleleverna får inte heller röka under skoltid. Tills dess ska också en begriplig plan med riktlinjer ha tagits fram. Om de riktlinjerna även kommer att innebära ett snusstopp på skolor och arbetsplatser i kommunen återstår att se.

Mer läsning

Annons