Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygutbildning planeeras på Timrå gymnasium

Gymnasieskolan i Timrå vill starta en flygutbildning och kommer att ansöka om riksintag. Redan före jul diskuterade barn- och utbildningsnämnden frågan.

Annons
Kontakter har tagits med både Mittuniversitetet och Luftfartsverket på Midlanda. Båda ställer sig positiva till ett samarbete.
Om allting faller väl ut överväger Mittuniversitetet att skapa möjligheter till fortbildning för dem som vill bli flygare.
Det mesta tyder i dagsläget på att en ansökan kommer att skickas in efter nästa sammanträde i barn- och utbildningsnämnden i Timrå.
Meningen är att elever som läser tekniska- eller naturvetarprogrammet ska kunna söka flygförarutbildningen.
Ansökan som går in till Regeringen utgår från att gymnasieskolan i Timrå får inrätta ett specialutformat program för riskintag inom naturvetarprogrammet. Dessutom vill man införa en lokal inriktning med riksrekrytering inom det tekniska programmet.
Utbildningen ska kunna ta mot 25 elever. Skulle regeringen säga nej till ett riksintag, finns fortfarande möjligheten att göra en lokal utbildning.
Fördelen med ett riskintag är bland annat att staten kommer att skuta till mer pengar.
Timrå blir dock inte först i landet att införa flygförarutbildning. Motsvarande utbildningar finns sedan tidigare på Hässlögymnasiet i Västerås och på Sandbackaskolan i Arvidsjaur. Det krävs att man är 17 år för att få börja flyga.Mer läsning

Annons