Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingarna kom med ett och ett halvt dygns varsel

Fredag kväll kom Migrationsverkets besked att 70 flyktingar skulle komma till Åstön på söndag förmiddag.

Annons

Jessica Sandgren, vd på Elit Nordic Trading som äger det gamla militärlägret på Åstön, fick brådstörtat åka upp och börja ställa i ordning.

– Det kom oväntat, vi hade nyss fått avslag på vårt anbud. Vi for upp, har skruvat ihop sängar och försökt ordna allt så bra som möjligt på den korta tid vi hade på oss. Söndag middag blev det välkomstpizza.

Se också: Flyktingarna vägrade stanna på Åstön – lämnade platsen till fots

Läs också: Avtal om tillfälligt boende för 183 flyktingar på Åstön

I ett första skede kommer maten till det tillfälliga asylboendet från catering.

– Men restaurangen och köket är de fräschaste delarna. Så vi kanske kommer att laga maten där.

Runt 300 kronor per flykting och dag räknar hon med i ersättningen. Då ingår mat och logi.

– Men vi har höga driftskostnader här. Det är direktverkande el och bara ventilationen i köket drar lika mycket som 13 villor, säger Jessica Sandgren.

Brandskyddet består nu av ett utrymningslarm som också är kopplat till personalen på plats. Plus att en brandvakt patrullerar.

– Det känns viktigast nattetid när alla sover.

De flyktingar som kommit tycker hon är vänliga och ödmjuka och en del vill gärna hjälpa till.

– Vi försöker nu täcka alla behov så fort vi bara kan. Nu är det fyra hus som de bor i, men vi håller på att ställa i ordning barackerna också. Det är nästan klart. Men vi har inte fått något besked om när det kommer fler.

Under tisdagen kommer Migrationsverket att ha en informationsträff för de nyanlända och sedan kommer verket att öppna en reception vid boendet.

Diakonen Birgitta Sundborg från Hässjö pastorat hade varit på besök redan på söndagen, och under måndagen kom hon med barnstol och andra nödvändigheter till sex månader gamla Zorah.

– De behöver bra varma kläder och skor och det ska vi samla in. Den som är intresserad av att skänka saker kan ringa mig.

Mer läsning