Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fönsterkrossningen drabbar skolunderhåll

/

Skadegörelsen på skolor och andra byggnader i Timrå kommun har nu nått en sådan omfattning att önskvärt underhåll på fastigheterna måste åsidosättas. – Pengarna räcker helt enkelt inte, säger Lars Zätterqvist, vid kultur- och teknikförvaltningen.

Annons
Den senaste helgen krossades nio rutor på Sörbergeskolan. Det var på västra sidan som vetter mot Dagisbyn. Nya rutor måste sättas upp till en kostnad av drygt 1 000 kronor per styck.
Dessutom kommer vi att sätta upp plexiglas framför varje fönster. Det har vi gjort på andra delar av Sörbergeskolan. Det kostar också stora pengar, men då får vi behålla rutorna hela. Samma sak med en del fönster på Mariedalsskolan, de som ligger närmast busshållplatsen och som krossats vid flera tillfällen.
Plexiglaset innebär en viss risk, för den som kastar sten mot rutan.
Stenarna studsar tillbaka med stor kraft och det kan givetvis drabba den som kastar. Det är en anledning till att vi varit lite tveksamma tidigare. En annan nackdel med plexi är att det går att repa och att det därför inte ser lika trevligt ut när man tittar genom fönstret. Men det finns inget annat val.
Hade kommunens fastighetsförvaltning inte hållit tillbaka en del underhåll som man velat utföra på sina fastigheter, skulle budgetramen redan ha spruckit.
Det är ju bedrövligt att vi tvingas eftersätta sådant underhåll bara för att fönsterkrossningen blivit så frustrerande dyr i år, säger Lars Zätterqvist.
Som exempel nämnder han en ruta som krossades i somras och som han just fått räkningen på från glasmästeriet.
Det var en ruta på gymnasiebyggnaden och notan slutar på 20 000 kronor för ett enda fönster. Det var en speciell ruta och glasmästaren fick anlita lyftkran för att kunna få den på plats.

Mer läsning

Annons