Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För kort tid att ta ställning"

Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand anser att möjligheten att ta upp frågan om avtal för Fagerviks sanering försvann när ett nytt utkast till förslag kom från länsstyrelsen. Fullmäktiges ledamöter skulle inte ha hunnit sätta sig in i de nya tankarna.

Annons
Det skriver Ewa Lindstrand i ett svar till det brev som länsrådet Sten-Olov Altin skickade, efter att kritik mot länsstyrelsens hantering framförts av henne i samband med kommunfullmäktige den 25 februari.
Tanken hade varit att man skulle kunna besluta i ärendet utan den beredning som kommunallagen stipulerar.
För att ett avtal utan formell berednings ska kunna behandlas krävs dels att samtliga fullmäktigeledamöter godkänner att ärendet tas upp, dels att samtliga ledamöter delar beslutet, skriver hon i sitt svar till länsrådet.
Skickade ut förslaget
Det utkast som förelåg veckan innan fullmäktige skulle sammanträda skickades till ledamöterna den 20 februari. Ledamöterna skulle kunna ha det tidigast den 21 februari.
Den dagen, den 21 anlände ett nytt avtalsutkast till kommunen från länsstyrelsen. Därmed blev det utskickade förslaget ointressant och tiden för att hinna få ut det nya förslaget orimligt knapp.
Respekt för demokratin
Avtalet berörde tre parter, Timrå kommun, SCA och länsstyrelsen.
Kommunens åsikt är att i ett trepartsavtal måste en ömsesidig respekt föreligga för samtliga parters beslutsordningar.
Respekten för den lokala demokratin är inte förhandlingsbar. Omfattningen på avtalet binder kommande generationer medborgare och förtroendevalda. Det kräver en viss insikt i samband med beslutets fattande, skriver Ewa Lindstrand.
Vår avsikt eller ambition är inte att försvåra genomförandet av saneringsarbetet, och vi har förståelse för SCA: situation.

Mer läsning

Annons