Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare väntar på ödesbesked

/

Den omtalade parkeringstvisten hotar att drabba tiotusentals besökare på Åstön.
Nu, efter Naturskyddsföreningens protester mot planerna att upphäva delar av reservatet, svarar besöksnäringen:
– Utan parkeringar påverkas alla verksamheter och människor, säger Lars Berntzén som driver Skeppshamns café och camping.

Annons

Under måndagen berättade ST om Naturskyddsföreningens kritik mot kommunens förslag att upphäva reservatsskyddet för Skeppshamnsområdet.

Föreningens ordförande Bengt-Göran Norlin kallade förslaget "obegripligt" och hävdade att det strider mot miljöbalken.

Tvisten har rasat sedan länsstyrelsen förra året upphävde strandskyddsdispensen vid en grusplan som fungerat som en parkering i närmare 60 år.

Konsekvenserna har varit kännbara för bland annat arrendatorn Lars Berntzén – som i fjol var osäker på om hans verksamhet, efter tio år, kanske inte skulle kunna öppna den här sommaren.

Länsstyrelsens beslut togs utan att han fick yttra sig – vilket fick Mark- och miljödomstolen att skicka tillbaka ärendet till myndigheten för ny handläggning.

– Nu är vi tillbaka på ruta ett. Om det blir samma beslut är det bara att överklaga igen. Annars kommer vi att lägga ner och börja sälja ut allt, säger Lars Berntzén.

Han fortsätter:

– Skulle det bli samma beslut igen kommer det inte att finnas någonstans att parkera. Det kommer bli olidligt om folk ska börja parkera efter vägar som är så smala att det finns mötesplatser. Det skulle påverka alla verksamheter här ute, men mest tråkigt är det för besökarna.

Bengt-Göran Norlin befarade i gårdagens intervju att en ökad kommersialisering i området ska få den som vill uppleva orörd natur att inte känna sig välkommen.

– Den här campingen är inte tänkt att bli större i yta än vad den har varit förut. Och den ligger inte alls 30-40 meter ifrån stranden som de har påstått. Den ligger mellan 60 och 110 meter bort, säger Lars Berntzén.

ST har sökt Klas Lundgren, förvaltningschef på miljö- och byggkontoret, för en kommentar.

Mer läsning

Annons