Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan medger felaktigt återkrav

En 68-årig kvinna i Söråker krävdes på drygt 3 000 kronor av Försäkringskassan, som ansåg att hon fått för hög pension under åren 2003 och 2004. Nu har Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm uptäckt att återkravet byggde på fel hantering från kassans egen avdelning i Härnösand.

Annons
Därför överklagar huvudkontoret såväl beslutet från Härnösand, som domen i länsrätten, vilka ålade kvinnan att återbetala 3 276 kronor.
Kvinnan framhöll själv inför länsrätten att hon saknade medel eftersom hon levde på existensminimum.
Det ursprungliga kravet byggde på uppgiften att hon uppburit tjänstepension för inkomståren 2002 och 2003 från SPV.
Kassan hävdade att man hade skickat ett brev till henne inför 65-årsdagen, där hon skulle redogöra för sin pensionssituation. Man påstod också att man skickade påminnelse när man inte fick något svar.
Men nu har man på Försäkringskassans processenhet upptäckt att det aldrig skickades några brev till kvinnan.
Därför vänder man sig till Kammarrätten och begär överprövning av beslutet från kassan i Härnösand, dels utslaget i länsrätten.
-Det har nu konstaterats att någon sådan förfrågan om tjänstepension, som Försäkringskassan uppgett skulle ha sänts till kvinnan, inte har avsänts. Hon har därför inte brustit i sin uppgiftsskyldighet. Hon bör således inte åläggas någon skyldighet att återbetala det belopp som utbetalats för mycket i garantipension, skriver processkontoret till kammarrätten.

Mer läsning

Annons