Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första tankstället för etanol i Timrå

/

Snart kommer Timråbor med etanolbilar att kunna tanka det miljövänligare alternativet på hemmaplan. Under hösten eller allra senast vid årsskiftet kommer nämligen OKQ8 på Vitögatan i Timrå att bli kommunens första tankställe för etanol.

Annons
Som om det inte var nog med grävande i området kring OKQ8-macken utmed E4 i Timrå. I höst kommer det att grävas ännu mer när bolaget ska byta ut samtliga bensinpumpar och samtidigt installerar en pump för miljöbränslet E85. Ett drivmedel som innehåller 85 procent etanol och 15 procent bensin.
Vi välkomnar etanolen i Timrå och hoppas att många Timråbor kommer att dra nytta av detta. Det här har vi önskat länge, säger Pär Källberg, som är föreståndare för macken.
Han tror att försäljningen av det miljövänligare bränslet kommer att gå bra.
Vi ligger strategiskt till utmed E4 och kommer att dra till oss en del kunder på genomresa.
I grannkommunen Sundsvall finns redan i dag tre mackar där bilisterna kan tanka E85: OKQ8 Skönsberg, Statoil på Norrmalm och Shell vid Landsvägsallén.
Ett ökat miljötänkande parat med ett bensinpris som når allt högre nivåer har lett till att antalet etanoldrivna bilar i Sverige ökat de senaste åren.
Det har blivit lönsamt att ta miljöbilsansvar. De flesta miljöbilar kostar något mer i inköp, men bränslet är avsevärt billigare än bensin. Dessutom är parkeringen gratis för miljöbilar i åtskilliga kommuner och förmånsvärdet är reducerat med tjugo till fyrtio procent, säger Mattias Goldmann på organisationen Gröna bilister.
De så kallade flexifuelbilarna, som kan köras både på 95-oktanig bensin och E85, är ungefär 2530 000 kronor dyrare i inköp.
Men priset på etanol är betydligt billigare än bensinen. Strax under åtta kronor kostar en liter E85.
Etanolbilarna drar lite mer bränsle, men det blir nog ändå en besparing, säger Pär Källberg, som snart kan erbjuda det miljövänligare drivmedlet på sin mack i Timrå.

Mer läsning

Annons