Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gässen stor sanitär olägenhet

/

Kanadagässen blir ett allt större sanitärt problem i Timrå år för år. Klagomålen ökar från allmänheten som besöker badstränder och friluftsområden. Skyddsjakt är en av flera möjligheter att begränsa antalet.

Annons
Miljönämnden har fått ärendet på sitt bord efter ovanligt många klagomål denna sommar.
På vissa badplatser är det praktiskt taget omöjligt att slå sig ner på stranden utan att hamna i den rikliga spillningen som fåglarna lämnar efter sig.
Regelbunden skyddsjakt är ett sätt men kräver särskilda insatser av jaktkunnigt folk. Den måste också utföras på tider då den kan ske riskfritt, exempelvis tidigt på morgonen.
Jakten kan kompletteras med gasolkanoner som skrämmer, men dessa ljudknallar kan också bli störande för människor som bor i närheten.
Låga stängsel vid vattenbrynet kan också fungera så länge gässlingarna är så små att de inte kan ta sig över. Då går inte heller föräldrarna upp på land. Men så fort ungarna blir lite större mot slutet av sommaren, tar sig alla lätt över och plågan är tillbaka.
Kommunekolog Stefan Grundström har pekat på olika möjligheter och begränsningar i olika metoder att hålla de träckspridande fåglarna borta från badplatser, fotbollsplaner och andra öppna gräsytor.
En effektivare sätt är att söka upp gässen på häckningsplatserna tidigt på säsongen och fånga dem där, men det är en tidsödande metod och kräver tillgång till båt. Dessutom måste man ha fått tillstånd till skyddsjakt eftersom den allmänna jaktsäsongen på kanadagäss börjar först den 25 augusti, skriver Stefan Grundström i ett yttrande till Miljönämnden.
Ytterligare ett bekymmer har mött jägarna som anlitats för skyddsjakt. Bland kanadagässen finns ofta vitkindad gås, en art som varit fredad under många år. Men arten har under fredningen ökat och på vissa håll i södra Sverige tillåts skyddsjakt.
Förmodligen kan det bli tillåtet även här om arten fortsätter öka som hittills, tror Stefan Grundström.

Mer läsning

Annons