Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God hygien hindrar smitta i ladugård

/

Varje år smittas ungefär 100 personer i Sverige av EHEC-bakterien. Bakterierna kan finnas i tarmarna hos både människor och djur. Men det finns åtgärder som minimerar risken för att smittas vid ett besök på djurparker eller bondgårdar.

Annons
Bakterien EHEC är ganska vanligt förekommande på svenska ladugårdar. Därför är det viktigt att man är extra försiktig med hur barnen kommer i kontakt med djuren.
Man bör till exempel inte låta kalvar suga på barns fingrar, säger Stig Högberg ordförande på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Västernorrland.
Men tillägger också att det inte är helt lätt att se till.
Om man klappar en kalv så är det så att den instinktivt vill suga för att söka mat, säger han.
Djuren drabbas inte av sjukdomen men hos människor kan det ge upphov till magsmärtor och diarré. Vissa kan, enligt Livsmedelsverket, också få en följdsjukdom som förstör njurarna och kan leda till dödsfall.
För att undvika att drabbas av sjukdomen är en av grundreglerna att vara noga med hygienen vid besök på bondgårdar eller djurparker. Ett mycket viktigt råd är att tvätta händer efter till exempel kontakt med kor, kalvar, får och getter.
Jag brukar alltid se till att det finns möjligheter att tvätta händerna för de som varit på besök i ladugården, säger Stig Högberg.
Han tycker att det är bra att det finns så mycket information och fakta kring EHEC. Det gör att man som lantbrukare vet vad det handlar om och på så sätt kan förklara för eventuella besökare vad som gäller. Vilket också är viktigt nu när det är populärt med att spendera en del av semestern på ladugård. Det i sin tur gör att människor som inte är så vana att vara med djur kommer i kontakt med dem.
Det finns ett antal gårdar i Västernorrland som är med i det konceptet och till dem går det ut information kring bakterien, säger han.
Vad man mera bör tänka på när det gäller besöken på ladugårdar är att inte låta barn dricka opastöriserad mjölk.
Det är också en generell regel som man bör tänka på, säger Stig Högberg.

Mer läsning

Annons