Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godkänt bad granne med industrideponi

/
  • Vädret gör att det inte är många som badar i Söråker och det kanske är bäst så för granne till badet är en högriskklassad industrideponi.

Söråkers badplats får godkänt av kommunen.
Men bara några hundra meter bort tickar en miljöbomb.
På länsstyrelsen klassar man den som en av de farligaste i länet.

Annons

Bra och tjänligt badvatten på alla kommunens badplatser. Det går miljökontoret ut med efter årets andra provtagning av vattnen vid badplatserna. Vad man däremot inte går ut med är att en av badplatserna är granne till ett område som av länsstyrelsen bedöms ha en mycket stor föroreningsrisk. Det är företaget Pacwires industrideponi, med riskklass 1, som via Lillån lakar ut miljögifter i Klingerfjärden, bara några hundra meter från badplatsen i Söråker.

På Timrå kommun förklarar man att det gjorts en undersökning om miljögifterna i området. Rapporten från den undersökningen visar, enligt Timrå kommun, på att det inte är någon fara med att ta sig ett dopp i vattnen vid Söråkers badplats.

– Man har kraftigt förhöjda värden av zink som lakar ut från deponin i ytvattnet men i övrigt är det inget alarmerande, förklarar Tobias Öhlund, miljöinspektör i Timrå kommun.

Det finns riktlinjer för zink i dricksvatten och med vägledning från det så bedömer Timrå kommun att det ur badsynpunkt inte är någon fara med ett dopp på platsen.

– Utifrån den provtagning som gjorts fram till i dag så ser vi ingen förhöjd risk med att bada där, säger Tobias Öhlund.

När det gäller provtagningarna på badvattnen i kommunen så testas endast förekomsten av bakterier i vattnet. Det vill säga om det är risk att bli magsjuk vid ett sommardopp på badplatsen, några andra prover tas inte. Man lämnar heller inte någon information om att andra faror ur miljösynpunkt kan föreligga. Men det kan bli ändring på det framöver.

– Det måste vi diskutera internt om det är någonting som vi ska gå ut med extra för att tydligöra hur vi resonerat kring det här. Nu har frågan definitivt lyfts och vi har diskuterat det här just för att det är en badplats där, förklarar Tobias Öhlund.

Pacwires industrideponi är av länsstyrelsen rangordnad som nummer åtta i Västernorrlands län när det gäller störst risk och den ligger alltså bara några hundra meter från badplatsen i Söråker. SVT har gjort en granskning på badplatser över hela landet och den visar på att det finns två badplatser i närheten av förorenade områden i Västernorrlands län. Den andra ligger i Bredsand strax söder om Sundsvall.

Mer läsning

Annons