Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är kommunens miljonregn över TIK

/
  • Den tidigare elitserieklubben Timrå IK kostar skattebetalarna 6,7 miljoner kronor per år. Vad kommunen får tillbaka har inte utvärderats.

Drygt 6,7 miljoner kronor per år. Så mycket av skattebetalarnas pengar går till Timrå IK varje år.

Annons

2003 såldes Eon arena till Timrå IK för 45,4 miljoner kronor och man utfärdade ett skuldebrev. Sedan hamnade klubben i ekonomiska bekymmer.

För att undvika konkurs genomgick Timrå IK förra året en rekonstruktion, där Timrå kommun beslöt att avskriva klubbens skulder på nästan 24 miljoner kronor.

I stället skrevs ett nytt 10-årigt avtal mellan idrottsföreningen och Timrå kommun, som i praktiken innebär att kommunen köper sig tid i hallarna.

I reda pengar för Timrå kommun över 4 750 00 kronor varje år till Timrå IK. För pengarna "hyr" kommunen Eon arena och Lillstrimmahallen.

Tanken är att allmänheten, hockeygymnasiet och skolor ska nyttja hallarna.

Dessutom "hyr" kommunen också en loge för 250 000 kronor om året i arenan.

Sedan tillkommer 2 miljoner kronor per år i tre år som är en amortering av den tidigare skulden som blev efter rekonstruktionen av Timrå IK förra året. Slutsumma: 4,5 miljoner + 250 000 + 2 miljoner = 6 750 000 kronor per år.

Frågan är vad Timrå kommun får tillbaka rent marknadsföringsmässigt av det som satsas i hockeyföreningen.

– Generellt sett så är Timrå IK väldigt viktig för kommunen, det är ett starkt varumärke, säger Marie Zetterlund, informations- och marknadsansvarig på Timrå kommun.

Även om de inte längre tillhör den högsta serien?

– Vi hoppas att de kommer att komma dit så småningom.

Men har det gjorts någon utvärdering på vad Timrå IK gett kommunen rent marknadsföringsmässigt?

– Nej vi har inte gjort någon utvärdering vad jag känner till. Inte på något av våra andra idrottslag heller, som till exempel Söråkers bandy, inte vad jag känner till.

Varför har inte det gjorts?

– Vi har inte haft med det som en parameter. Det har inte gjorts någon undersökning i förhållande till kronor och ören. Timrå IK som varumärke har ju funnits under lång tid och inte utretts år från år.

Hon fortsätter:

– Men det är inte mitt bord, jag har inte den summan som kommunen betalar ut.

Mer läsning

Annons