Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här möts vinnare och förlorare i valet

/

Hon tänkte sluta med politiken men ändrade sig när flera bad henne stanna.
I går följde hon spänt rapporteringen när det efter åtta år blev regeringsskifte och då ångrade hon inte sitt beslut.
– Nu känns det jättebra att sitta här, sa Ewa Lindstrand (S).

Annons

Klockan var strax före klockan två på söndagen när Ewa Lindstrand gick och röstade på bygdegården i Ljustorp. Senare på kvällen samlades hon med partikamraterna på restaurang Namo vid torget i Timrå centrum. Där följde de rapporteringen från valet och redan från början blev det glädjebesked om att det skulle bli ett regeringsskifte.

– Det tycker jag känns jättebra och nu är det väldigt roligt och spännande att vara här, sa Ewa Lindstrand tidigt på valkvällen.

Valet 2014 menar Lindstrand är ett verkligen viktigt val. Under de senaste åren har det blivit mer och mer utanförskap i samhället och det vill kommunalrådet i Timrå göra allt för att stoppa. Valet beskriver hon också som ett val med mycket smutskastning från flera håll.

– Då tänker jag rent generellt i hela Sverige och det har inte varit någon ren valrörelse, säger hon.

När de första resultaten redovisades så var det trots framgångarna lite lojt i lokalen. Det var inga hurrarop och heller inga stora applåder från deltagarna.

– Det tar ett tag innan man kan räkna ihop det hela och förstå att det faktiskt går bra. Man vågar först inte tro på siffrorna men nu har de smultit in och det känns jättebra, säger Ewa Lindstrand.

I det lokala valet i Timrå så gick det också bra för Socialdemokraterna. När ganska precis hälften av valdistrikten var räknade så hade de stigit med en halv procent.

– Det är jättebra och vad som också är bra är att valdeltagandet i Timrå har ökat. Det är bra för demokratin, säger Lindstrand.

Ewa Lindstrand menar att det är rösterna från Moderaterna som gått till Sverigedemokraterna och Nätverk Timrå. Och att valet gick så bra för Sverigedemokraterna oroar kommunalrådet.

– Det är ju definitivt inte bra för det är inte ett demokratiskt parti. De har ju gått till val på att de är främlingsfientliga och ska ta bort invandrarna från Sverige och de är ingenting som vi andra partier ställer oss bakom, säger Lindstrand.

Hon går också till hårt angrepp mot den gamla regeringen som hon menar bär ansvaret.

– Jag ser det som ett resultat av det borgerliga åttaårsstyret med ett ökat utanförskap där man monterat ner a-kassan och sjukförsäkringen och gjort så att fler människor hamnat utanför, säger valkvällens segrare Ewa Lindstrand.

På Moderaternas valvaka var stämningen däremot inte på topp.

När de första valprognoserna kom så blev det en dämpad stämning bland deltagarna.

– Det känns naturligtvis tungt, säger oppositionsråd Tony Andersson (M).

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna hade samlats på en gemensam valvaka nere på Golfbanerestaurangen i Timrå. När den första prognosen damp in så blev det tyst i den lilla salen där deltagarna satt och följde rapporteringen. Tony Andersson vill inte gå händelserna i förväg men erkänner samtidigt att de första valprognoserna brukar stämma.

– Så har det varit och det känns naturligtvis inte rå roligt, säger han när ST gör ett besök nere på valvakan.

Längre in på valkvällen inser han att Moderaterna backar ordentligt och varför har han inget svar på.

– Det har jag ingen klar bild på ännu, säger han.

Mer läsning

Annons