Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt kring bussarna i Timrå

/
  • rafikplanerare Per Eriksson fick svara och argumentera kring årets bussupphandling i Timrå innan kommunfullmäktiges sammanträde startade.

Det blev hett för trafikplanerare Per Eriksson från länstrafiken när han stod i fullmäktiges talarstol i Timrå och informerade om bussupphandlingen

Annons
Det underlag som ni gått ut med under upphandlingen var uruselt, sade Ingvar Smedjegård ©, som undrade varför man inte kunnat ta ett bud från ett lokalt bolag som var fem procent dyrare.
Det bolaget hade tillgodosett en bra busstrafik med några få indragningar. Den turlistan byggde på den gamla, fortsatte han och menade att bolaget såg att den upphandling som gjordes inte skulle hålla och undrade:
Tar ni inte hänsyn till kvalitén i upphandlingen?
Det är enbart priset som gäller i den här typen av upphandlingar, svarade Per Eriksson som även han konstaterade att det varit en katastrof med busstrafiken under.
Det var fullständig kaos i samband med skolstarten, sade Ewa Lindstrand (s), kommunstyrelseordförande, som informerade om möten som kommunen och länstrafiken haft med Busslink.
Det har bland annat resulterat i att bolaget satt in fler bussar i trafiken på egen bekostnad. Något som ska pågå till det börjar fungera normalt. Samtidigt fick fullmäktigeledamöterna veta att en ny bussturlista kommer ut under oktober. En bussturlista där tiderna ska vara korrekta.
Ewa Lindstrand menade dock att både kommunen och länstrafiken också var skyldiga till den kritik som lagts fram. Detta genom att inte gå ut och informera tillräckligt innan den stora bussomläggningen. Hon tycker däremot att Busslink försöker rätta till alla problemen och tror att det till slut kommer att bli bra.
Den 19 oktober ska jag träffa VD för busslink för att diskutera busstrafiken.
Fullmäktige sade också nej till Ingvar Smedjegårds © motion om att avvakta med upphandlingen och göra en utvärdering innan.
En motion som lämnades in i april. Men något fullmäktige har inte hållits i Timrå sedan maj. Och Ingvar Smedjegård var besviken över att den inte kom upp under maj sammanträdet.
Den här motionen var en färskvara.
Ewa Lindstrand svarade att det var tänkt att den skulle upp under junisammanträdet som blev inställt och menade att maj var för tidigt med tanke på beredningstiden.
Både kommunens trafiksamordnare Ingrid Hassel och Per Eriksson försökte förklara för fullmäktigeledamöterna hur upphandlingen gått till och vilka förutsättningar som fanns. Bland annat kravet på att det inte skulle bli dyrare.
Ingvar Smedjegård kunde bara konstatera att bussupphandlingen är gjord, men valde ändå att resservera sig mot beslutet, när fullmäktige avslog hans motion.

Mer läsning

Annons