Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk skildring om Edstabäcken

/
  • Ola Ulander har lagt ner stor möda och tid för att kunna skildra Edstabäcken före, efter och under katastrofen 1919.

Fram till 1919 blomstrade verksamheten vid Edstabäcken. Vårfloden samma år skapade en nästan ofattbar förstörelse.
Om katastrofen, tiden före och efter har Olof Ulander, forskat kring.

Annons
Resultatet på den förindustriella epoken vid Edstabäcken finns nu på tryck i ett rikt illustrerat A4-häfte på 28 sidor. Det var för cirka fem år sedan som Olof Ulander på allvar började intressera sig för området.
Frågor hans ställde sig var:
Vad har skrivits förut?
Vad finns kvar?
Vart tog det vägen?
Redan 1801 byggdes en vattendriven med en grovbladig såg med två ramar. Runt den växte också en rad andra näringar fram. Olof Ulander berättar i skriften utförligt om tullmjölskvarnen, sågen, och garveriet. Dessutom några rader om skräddare, fällskinnsskräddare, vallackare och hemslaktare.
Materialet till häftet har han hämtat från bland annat från Lars Edstedts berättelse "Ljustorp förr och nu" och "Tidsbilder från Ljustorp, De vattendrivna ramsågarna".
Jag har tittat i köpehandlingar och kyrkböcker, berättar Olof Ulander.
Men en stor del av kunskapen har han inhämtat från efterlevande släktingar, genom att hälsa på och intervjua dessa.
Olof Ulander är aktiv i Ljustorps Hembygdsförening och väldigt intresserad av den lokala historien. Och på frågan varför har lagt ner så mycket tid och energi på Edstabäcken säger han:
Det är så kul och spännande.
För att det ska bli lätt för läsaren att ta till sig alla bilder finns en karta på hur det såg ut innan katastrofen. Bilder på hus som fanns här har en hänvisning till kartan, så det blir lättare för betraktare att skapa sig egna bilder på hur det såg ut, före katastrofen.
Många bilder som används är sådant som vi har i hembygdsföreningens arkiv. Men en del bilder har jag fått låna av personer som jag intervjuat.
Det är underhållande läsning med mycket fakta, men även en del människoöden beskrivs som:
"Arrendatorn vid Lögdö Bruk Mattias Källman... från Ås var på väg hem med kärra och vagn. Flödet kring bron var så häftigt att han inte vågade köra med häst och kärra. Kärran spändes av och den 69-årige mannen beslöt sig, trots de närvarandes varningar, för att rida över bron. Just då Källman red ut på bron brast den och både Källman och hästen kastades i virvlarna. Han satt kvar på hästryggen och höll en väska i 150 meter, sedan försvann han."
Och det var för gott. I samband med översvämningen så krossades i stort sett all verksamhet som bedrevs runt bäcken. Den som är intresserad av att läsa om människorna och verksamheten runt bäcken, ska ta kontakt med Ljustorps Hembygdsförening som gett ut häftet.Mer läsning

Annons