Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyproffs framtidsyrke i Sörberge

/
  • Sanny Lindström, Peter Ström och Per Hallin är elitspelare i Timrå IK som på torsdagen berättade för sjuorna i Sörbergeskolan om vägen till framgång i rinkarna.

Hur blir man elitspelare i ishockey, så att man kan försörja sig på det? Den frågeställningen fick TIK-spelarna Sanny Lindström, Peter Ström och Per Hallin försöka besvara eller belysa när de mötte ett 50-tal elever i årskurs 7 vid Sörbergesksolan på torsdagen.

Annons
Träffen med hockeyspelarna ingick som ett moment i projektet "Min framtid- utbildning och yrkesval" som pågår vid Sörbergeskolan under höstterminen och några veckor in på nästa termin.
Det här projekt sker helt inom skolans egen ram och är ett försök att förbereda eleverna redan i sjuan inför det val de ska göra i nian, då de väljer inriktning på sina gymnasiestudier. Det finns också en hälsoaspekt med i bilden och då tyckte vi det var lämpligt att utnyttja elitidrottsmän från Timrå IK, berättar Emma Forslund, lärare i svenska och SO.
Det var också en möjlighet för eleverna att träffa och få ställa frågor till spelarna i en mer avspänd miljö än den som de många gånger mött som åskådare under matcherna.
Genom spelarna fick de exempelvis veta att de mellan drabbningarna faktiskt anser att domarna, precis som spelarna, försöker göra så bra matcher som möjligt. Domaren har faktiskt rätt ibland även när vi protesterar, bekände trion.
Lite kostinformation fick eleverna också. Innan matcherna laddar laget upp med mängder av energi, ofta i form av pasta och helst dagen före matchdagen.
Spelarna påpekade också vikten av att sköta skolarbetet även om man tränar hårt:
Man måste ju inse att ishockeykarriären är en kort period av ens liv och att man måste vara förberedd för ett annat yrkesliv därefter.
Och så påpekades vikten av att inte ge upp bara därför att man inte tillhör de allra bästa när man är 14-15 år.
Z och jag är lika gamla. När vi var 15 var jag mycket bättre än honom, men sedan har han gått om och är flera klasser bättre än vad jag är idag. Det är inte förrän man är bortåt 19 år som man kan se var de största talangerna finns. Därför är det viktigt att inte lägga av om man inte råkar bli uttagen till TV-pucken eller får sitta på bänken som pojklagsspelare i någon förening.
"Min framtid" ska resultera i en dokumentation som sjuorna ska sprida till sina kamrater i åttan och nian i vår. Vid det laget ska de ha stiftat bekantskap med flera yrkesområden som finns inom kommunen. Teknik, industri och annat finns på programmet framöver.
Hur man hittar ett bra val för sina fortsatt studier kan inte förberedas nog tidigt. Många gånger verkar eleverna nästan oförberedda när de ska göra sina programval i nian, säger Emma Forslund.

Mer läsning

Annons