Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga halter av radon uppmätt i Timråskola

Förhöjda värden av radon har uppmätts i lokaler i miljöskolan Laggarberg. — Jag är överraskad över resultaten, säger Ulf Öberg, miljöinspektör i Timrå kommun.

Annons
I slöjdsalen visar mätningarna på 450 bequerel per kubikmeter. Felmarginalen kan vara 40 bequerel mer eller mindre. I värsta fall är värdet 490 bequerel. Gränsvärdet för bostäder ligger på 200 bequerel per kubikmeter och på arbetsplatser 400 bequerel.
Trots dem höga resultaten anser inte Ulf Öberg att något akut behöver göras.
Det blir ingen omedelbar stängning. Det handlar inte om så många timmar som barnen är i slöjdsalen. Textilläraren Karin Edlund vistas cirka två och en halv dag i veckan i lokalen.
Naturligtvis är det ett högt värde, säger hon, men tror inte att det är någon större fara eftersom hon inte vistas regelbundet i textilslöjdsalen.
Timrå kommun har genomfört mätningar i samtliga skolor. Det är endast i Laggarberg som förhöjda värden upptäckt hitintills, av de resultat som hittills kommit in.
Vi kommer inte att göra så mycket innan alla mätningar är över, säger Ulf Öberg. När det gäller Laggarbergs skola kommer ett föreläggande till fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren, med krav om att sänka halterna.
Fyra mätresultat har kommit in som är gjorda i Laggarbergs skola. Förutom slöjdsalen har det mäts upp 320 bequerel i biblioteket, 220 i fritidslokalen och 120 i ett klassrum i den gamla byggnaden.
Orsaken till att omfattande mätningar görs beror på ett riskdagsbeslut från den 4 juni 2002. Beslutet gick ut på att komplettera det svenska miljömålet \"God bebyggd miljö\". I det finns ett delmål för inomhusmiljön. I det ingår att alla skolor och förskolor senast 2010 måste ha en inomhusluft där bequerelen är lägre än 200 per kubikmeter.
Ulf Öberg är förvånad över resultaten och ifrågasätter om ventilationen på skolan fungerat under mätningen. I tre månader har en spårfilm som tagit upp bequerel varit placerad i lokalerna. Detta ger ett årsmedelvärde. För att få trovärdiga resultat görs mätningarna endast under vintertid när inga dörrar eller fönster står öppna.
Det är första gången vi mäter alla skolor under vintern. Vi har mätt förskolor tidigare och där hittade vi aldrig någonting.
Ulf Öberg skulle kunna tänka sig göra en ommätning för att kontrollera så det inte blivit något fel i Laggarberg. Den kan tidigast göras nästa vinter.
Orsaken till att myndigheter vill sänka vår exponering av radon är risken för cancer.
Det är alldeles för många som dör i cancer på grund av radon.

Mer läsning

Annons