Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga hyror i Timrå

/
  • Lars-Owe Nilsson är en av många hyresgäster som anser att hyran tar för stor del av inkomsten. Han anser att det borde finnas utrymme för lägre hyror i Timrå.

Timrå har bland de högsta hyrorna i landet. Det visar den statistik som Hyresgästföreningen tagit fram. Det finns dock variabler i statistiken som inte syns och bör tas hänsyn till.

Annons
Det hindrar dock inte att det finns hyresgäster som upplever hyran som för hög.
Jag känner många i mitt bostadsområde som anser att hyran tar knäcken på ekonomin, säger Lars Owe Nilsson, hyresgäst i Timrå.
Även han menar att hyran inte står i proposition till verkligheten. Han har en lägenhet på cirka 50 kvadratmeter och hyran ligger per kvadratmeter och år på cirka 855 kronor.
Den genomsnittliga hyran för Timråbo är för 2005, 847 kronor och ett öre. Det finns endast 27 allmännyttiga bostadsbolag som har en högre hyra i Sverige, av de 269 som finns med i statistiken.
Det finns mer än 300 allmännyttiga bostadsbolag i Sverige, konstaterar, Per Sandberg, vd Timråbo.
Att den genomsnittliga hyresnivån ligger högt i Timrå menar han har sin naturliga förklaring.
Fjärrvärme- och vattenkostnaderna är höga i kommunen.
Men den största orsaken enligt vd är att äldreboendet ligger under det kommunala bostadsbolaget.
Det handlar om många små lägenheter med relativt hög handikappanpassning. Det är en typ av specialboende och det är inte så vanligt att det ligger hos bostadsbolagen. Det ligger ofta i kommunen.
Just små lägenheter påverkar den genomsnittliga hyran. Det krävs kök och toalett i alla lägenheter och det ökar kostnaden.
Skalar man bort äldreboendet så kommer vi ganska nära genomsnittet.
Per Sandberg uppskattar att genomsnittshyran skulle minska med omkring 40 kronor. Timråbo skulle då hamna på strax över 800 kronor kvadraten. Genomsnittet för landet är 791 kronor.
En annan faktor som påverkar hyresnivån är nyproduktion och renoveringar. Det är länge sedan Timråbo byggde nya hyreslägenheter. Däremot gjordes ett stort ombyggnadsprogram i slutet av 1980-talet och under början av 1990-talet.
Tyngdpunkten på vår lånestock ligger på den här perioden. Om man jämför riksgenomsnittet har vi ett yngre bestånd och fler mindre lägenheter.
Lars-Owe Nilsson tycker att Mitthem, Timråbo och Härnösandshus borde gå samman.
Det borde ge en del samordningsvinster.
Något måste göras menar han för att sänka hyran.
Jag har träffat människor som fallit i gråt när vi pratat om de höga hyrorna. Det finns många som inte har inte klarar mycket mer.


Den genomstilliga hyran i några kommuner, räknat per kvadratmeter och år.
PlaceringBostadsbolagOrtgenomsnittlig hyrahöjning i procenthöjning i kronor
1Stadsholmen ABStockholm1 017:832,5124,83
28TimråboTimrå847:011,613:34
57Mitthem ABSundsvall804:681,310:33
143Nordanstig Bostäder ABNordanstig744:302,518:15
213ÅFAÅnge701:301,49,68
269Bjärnum-husHässleholm562:642,174,00

Mer läsning

Annons