Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blev sjuk i möglig lägenhet

/
  • Inger Karlsson bor på Kålrotsgatan i Bergeforsen sedan 2008. Nu har det visat sig att hon har mögel i lägenheten. Inger Karlson är kritisk mot AB Timråbo och anser att de har åtgärdat problemen för sent.
  • Inger Karlsson bor på Kålrotsgatan i Bergeforsen sedan 2008. Nu har det visat sig att hon har mögel i lägenheten. Hon har varit tvungen att samla alla kläder och möbler i ett rum för att det inte ska skadas av möglet.

Flera hyresgäster i AB Timråbos lägenheter har lämnat klagomål på mögel, lukt och vattenskador.

Trots att Timråbo känt till problemen har de inte undersökt dem ordentligt direkt.

– Timråbo borde ha agerat tidigare. Jag har bott i mögel i ett halvår utan att de har agerat, säger Inger Karlsson i Bergeforsen.

Annons

ST har varit i kontakt med flera hyresgäster på olika adresser inom Timråbo som alla säger samma sak – Timråbo åtgärdar inte vattenskador, mögel och lukt i lägenheterna direkt när de får vetskap om problemen. Ofta tar det flera månader innan Timråbo ens kommer och tittar i lägenheten, enligt flera som ST pratat med.

Petra Östberg på Bäckgatan i Söråker är allergisk mot mögel.

– Jag och min sambo levde i mögel i ett år. Det tog två månader innan Timråbo ens kom och tittade och vi har pratat med flera olika personer inom Timråbo, även vd:n Per Sandberg. Det var mögel i fönsterkarmarna. Timråbo anlitade då en firma som bara målade över möglet. Vi flyttade till vår nuvarande lägenhet där det också är mögel i fönstren. Antingen bryr sig inte Timråbo eller så försöker de mörka att det förekommer mögel i lägenheterna, säger Petra Östberg.

Inger Karlsson bor på Kålrotsgatan i Bergeforsen sedan 2008. I december, förra året, började hon känna att det var dålig lukt i lägenheten. Hon påtalade problemet för en fastighetsskötare på området – men inget hände.

– Det stod en centimeter vatten i rörkanalen i köksväggen där avloppsrör och vattenrör går upp till andra lägenheten ovanför mig. Det var därför det luktade i hallen redan i december 2010. Jag kontaktade fastighetsskötaren igen i våras men jag hörde aldrig något mer från Timråbo. Först nu i juli har de konstaterat att det är en vattenskada och ska ordna det, säger Inger Karlsson.

Inger fick andningsbesvär, det sved i ögonen, hon fick stickningar i huden, slem i halsen och drabbades av huvudvärk och så kraftig yrsel att hon var tvungen att uppsöka akuten vid två tillfällen.

– Jag har fått olika mediciner. Läkaren sa att mina astmabesvär, på grund av möglet, kommer att gå ur kroppen med tiden. Jag har fortfarande kliningar på huden och det svider i ögonen, säger Inger Karlsson.

Hon är kritisk till Timråbos agerande.

– De borde ha kollat upp det här mer noggrant direkt. Nu har jag levt i det här i ett halvår, säger Inger Karlsson.

Miljö- och byggkontoret besökte Ingers lägenhet i torsdags och konstaterade att det finns mögel under diskbänken. Timråbo bekräftar att det är en vattenskada i lägenheten, som beror på ett rör som har gått sönder under diskbänken.

Enligt miljöbalken har Timråbo som hyresvärd ett ansvar att undersöka om det finns risk för olägenheter för de boendes hälsa, om de får kännedom från en hyresgäst att det till exempel är dålig lukt i en lägenhet.

Mer läsning

Annons