Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I 50 dög marken för jakt, men nu tvångsutesluts den

I 50 år har Bonnevie Hjalmarsson i Ånge haft jakträtt. Nu är det slut sedan Finsta-Vikens viltvårdsområdesförening uteslutit hans fastighet från föreningen. Ett beslut som Bonnevie Hjalmarsson överklagat till länsrätten.

Annons
Det är länsstyrelsen som tagit beslutet om att utesluta fastigheten.
Det är föreningen själv som begär det där och eftersom fastigheten är mindre än en hektar så gör vi det, säger Karin Saltin, länsstyrelsen.
Som skäl anger föreningen att den mark som Bonnevie Hjalmarsson äger saknar betydelse för jakten genom sin storlek och sitt läge.
Det är märkligt, eftersom min mark ligger mitt i jaktvårdsområdet, säger Bonnevie Hjalmarsson, som en gång i tiden suttit med i styrelsen och också varit jaktledare.
Han är av en annan åsikt och hävdar att älg, rådjur, räv, hare, mård, järpe, mink och bäver finns på hans 9.390 kvadratmeter stora mark.
Vad vi kan bedöma när vi sitter vid skrivbordet är jaktbarheten och arealen, säger Karin Saltin som samtidigt konstaterar att det inte finns någon lag som säger hur liten en fastighet kan vara för att ingå i ett viltvårdsområde
Vi har haft ett ärende uppe i regeringsrätten på Alnön, där ansåg man att det var fel att utesluta fastigheter över en hektar.
Ordföranden Conny Nordlund för Finsta-Viken viltvårdsområde förstår att Bonnevie Hjalmarsson är besviken över beslutet.
Vi har erbjudit honom att han kan fortsätta att jaga så länge han vill, säger Conny Nordlund som hänvisar till helt andra skäl att marken inte ska få räknas.
Det finns flera mindre markägare som har en till två hektar som vill vara med, men inte får. Då har man har ifrågasatt hur Hjalmarsson kan ha jakträtt på en tomt som ligger på under en hektar.
Vilvårtsområdet omfattar drygt 7.000 hektar. I dagsläget finns det 80 personer som kan jaga älg och 150 som får bedriva småviltsjakt.
Bonnevie Hjalmarsson har en dotter som är jaktintresserad. Tanken var att hon skulle få ta över marken och även jakträtten.
Jägarförbundet hävdar hela tiden att man vill ha in fler yngre jägare, säger Bonnevie Hjalmarsson. Att utesluta min mark hjälper inte att uppnå det målet.
Föreningen har rådfrågat jägarförbundet och länsstyrelsen hur vi ska gå tillväga för att hitta en linje, säger Conny Nordlund. Vi vill inte utesluta någon som vill jaga utan hitta en linje var vi kan lägga jakträtten.
I och med beslutet i länsstyrelsen så har inte Bonnevie Hjalmarsson inte längre formell jakträtt med stöd av fastigheten.
En rätt som funnits i över 50 år. Hans hopp står till att länsrätten kommer till ett annat beslut.

Mer läsning

Annons