Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en kotte ger frö

Skogbrukets forskningsinstitut konstaterar att det är rekordlite kottar på granarna i år. Det tillsammans med att granfröplantagerna är för unga för att producera frön väcker oro för framtiden.

Annons
På Bogrundets plantskola i Timrå är det dock inget akut bekymmer.
Vi har det frö vi behöver för något år framåt, säger marknadschef Peter Engblom.
På Bogrundet köper man in från plantager eller plockar kottar i det egna beståndet. Problemet med att plocka kottar i skogen är att de plantorna aldrig blir lika bra. Det som kommer från plantager har tagits fram från utvalda ympar från de bästa träden i beståndet. Det gör att plantorna producerar mer.
Det är inte heller så att fröplantorna går att plantera var som helst. Granen är provinsiell och Sundsvallsfrön producerar träd som växer längre på hösten än vad som är gångbart exempelvis i Västerbotten. Så det gäller för SCA att ha frö som passar för olika områden.
Sveriges brist på granfrö nu är extra kännbar efter stormen Gudruns härjningar, i södra delarna av landet behövs stora mängder plant för att återplanteringen ska kunna klaras av. Orsaken till fröbristen är fjolårets blöta och kalla sommar som gjorde att det inte bildades några knoppar på granarna.
Trots att vi har besökt många granfröplantager har vi bara hittat sex träd som når upp till det ganska modesta kravet på fem blommor, säger Olle Rosenberg på Skogforsk.
Förutom skogsägare så blir det också ett kärvt år för fröälskare som ekorrar, korsnäbbar och hackspettar.

Mer läsning

Annons